Dantys padengti emaliu, suteikiančiu jiems baltą spalvą. Dėl kai kurių ligų ar vaistų vartojimo arba dėl paveldėjimo dantų emalio spalva gali būti tamsesnė. Dantų spalva gali pasikeisti, jų neprižiūrint, nuo rūkymo, kai kurių maisto produktų arba dėl emalio pažeidimo vystantis dantų ėduoniui. Norint išsaugoti sveikus dantis ir gražią šypseną, svarbu tinkamai prižiūrėti dantis nuo pat jų išdygimo.

Daugelis dantų ir dantenų ligų susijusios su žmogaus elgsena. Visi žino, kad dantis reikia valyti du kartus per dieną. Ryte po pusryčių ir vakare prieš einant miegoti. Tad būtų galima kiekvienam užduoti klausimą – kaip sekasi tai atlikti? Atsakymai, kuriuos dažniausiai tenka išgirsti – „iš ryto valausi paskubomis, vakare tingėdamas...“. Todėl nenuostabu, kad dantų ligos plinta, sunkėja jų išraiška.

Prekybos centruose ir vaistinėse – didelis dantų pastos pasirinkimas. Reklamos metu girdime, kad viena balina, kita – apsaugo nuo ėduonies, o šioji – stiprina dantenas, gerina burnos kvapą. Kiekvienas dažnai renkasi pagal savo poreikį. Tačiau daugelis nepagalvoja, kad ne pasta nuvalo dantis, o dantų šepetėlis. Todėl svarbu atkreipti dėmesį ir į dantų šepetėlio kokybę. Nors yra be galo daug įvairių formų ir minkštumo šepetėlių, žmonių burnos higiena negerėja. Stebima daug dantų apnašų, akmenų ant dantų. Kas gi čia kaltas: reklama, gamintojai, o gal pats žmogus, nesugebantis tinkamai rūpintis savo burnos ir dantų sveikata? Gal jis tiesiog nemoka išsivalyti dantų?

Burnos higienistų svarbiausias rūpestis – kad žmonės išsaugotų savo dantis, o plombos ir protezai tarnautų kuo ilgiau. Todėl kiekvienam pacientui stengiamasi paaiškinti, kaip tinkamai išsivalyti dantis. Odontologijos kabinete naudojamos dažančiosios medžiagos padeda įvertinti dantų išsivalymo kokybę. Parodo, kur palikta dantų apnašų. Šis testas nustebina pacientus. Juk prieš ateidami į odontologijos kabinetą jie būna išsivalę dantis, o išryškinus apnašas, jos dažnai dengia net pusę danties vainiko. Svarbiausia, kad po šio testo jie sužino, ką turi nuvalyti nuo dantų ir kaip. Todėl po apsilankymo pas burnos higienistą žmonės sako, kad „tiek metų gyvenau ir nemokėjau dantų valytis, dariau visai ne taip“ ir pan.

Taigi, nors kiekvienas valosi dantis, pasirenka šiuolaikines burnos priežiūros priemones, tai dar nereiškia, kad dantys tikrai gerai prižiūrimi. Būtina reguliariai pasitikrinti dantis ir burnos sveikatą. Galima ir patiems apžiūrėti dantis ir dantenas prieš veidrodį. Juk visi žinome, kad dantys turi būti balti, o dantenos – šviesiai rožinės. Jei matome, kad spalva pasikeitusi – reikia kuo greičiau kreiptis pagalbos į specialistą. Praktiškai parodžius pacientui, kaip išsivalyti dantis, kaip pakreipti dantų šepetėlį, jau po kelių dienų galima pastebėti, kad pasikeitė burnos sveikatos būklė, dantenos nebekraujuoja, nors iki tol kraujavo net dešimt metų. Dantų jautrumo nėra, šypsena graži, dantų spalva netamsėja ir pan. Ir svarbiausia – žinios įtvirtinamos praktiškai.

Kas gali padėti sustabdyti dantų ir dantenų ligas? Pats žmogus, tinkamai elgdamasis – kruopščiai valydamas dantis du karus per dieną po dvi minutes. Ir nors kiekvienas galvoja, kad gerai valosi dantis – būtina nuolatos tikrintis burnos sveikatą ir gauti reikalingos informacijos apie ją.

Į lektorės Rimos Adomaitienės paskaitą Mokslo festivalyje „Sveika šypsena: žinios svarbiau už nuomonę“ kviečiame rugsėjo 16 d. 13 ir 14 val. Panevėžio kolegijoje 421 kab. IV a. (Laisvės a. 23, Panevėžys).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)