Ant piršto galo telpanti mikroschema – tai naujausias mados klyksmas kontracepcijos srityje. Šis miniatiūrinis prietaisas bus implantuojamas po oda ir moteris galės jį valdyti nuotoliniu būdu. Jis į kraują išskirs nedidelę dozę specialaus hormono – levonorgestrelio, kuris blokuoja arba atideda ovuliaciją. Taip pat šis hormonas gali veikti kiaušialąstės arba spermijo migraciją kiaušintakiais ir taip sukliudyti apvaisinimui.

Prietaisas, pavadintas „MicroCHIPS“ yra 20 milimetrų ilgio ir pločio bei 7 milimetrų storio – jame bus įmontuoti mikrorezervuarai su levonorgestreliu. Įrenginiui veikiant, nedidelės elektros srovės pakanka, kad vieno rezervuaro apvalkalas išsilydytų ir į kraują būtų išleista apie 30 mikrogramų levonorgestrelio – dienos dozė. Šio hormono rezervuarų bei baterijos turėtų pakakti, kad implantas galėtų kasdien nenutrūkstamai veikti apie 16 metų. Nuotoliniu valdymo pulteliu, moteris galės bet kada išjungti šią mikroschemą ir pastoti.

Šiuo metu yra sukurta panašių kontraceptinių implantų, tačiau norint juos įjungti ar išjungti, tenka apsilankyti pas gydytoją. Tuo tarpu MIT sukurtą prietaisą gali valdyti pati moteris. „Galimybė įjungti ir išjungti mūsų sukurtą implantą suteikia patogumo visiems, kas nori planuoti šeimos pagausėjimą,“ – sako projektui vadovaujantis Robertas Farra. Svarbiausia mokslininkų komandos užduotis šiuo metu yra visiško saugumo užtikrinimas, kad niekas daugiau išskyrus pačią moterį, negalėtų įjungti ar išjungti šio implanto.

Medicinos srities ekspertas Simonas Kargeris iš „Cambridge Consultants“ konsultacijų kompanijos sako, kad tokie implantai turi didžiulę perspektyvą, jei bus išspręsti saugumo klausimai. Mat panašios išmanios mikroschemos galėtų būti naudojamos ir įvairių ligų gydymui vaistais. Projektą finansuoja Billo ir Melindos Gatesų fondas, remiantis iniciatyvas, galinčias padėti besivystančių šalių gyventojams.

„MicroCHIPS“ suteikia vilčių, kad pagaliau gali būti paprastai išspręsta šeimos planavimo probleama tokiose valstybėse. Kitais metais prasidės priešklinikiniai implanto bandymai ir, jei jie bus sėkmingi, „MicroCHIPS“ rinkoje turėtų pasirodyti apie 2018 metus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)