Kinijos oloje surasta Andrias davidianus rūšies salamandra atrodo tikrai įspūdingai – beveik pusantro metro ilgio ir 50 kilogramų svorio gyvūnas yra pats stambiausias gyvenantis varliagyvis. Salamandrą tiriantys Kinijos mokslininkai įsitikinę, kad jai yra apie 200 metų – tą galima suprasti iš labai solidžios gyvūno povyzos filmavimo metu.

Ši salamandra yra svarbi dėl to, kad ši gyvūnų rūšis beveik išnyko per pastarąją pusę amžiaus. Prieš gerą šimtą metų šie varliagyviai buvo gan tankiai apgyvendinę Kinijos upes, miškus ir olas. Maždaug nuo 1960-ųjų prasidėjus intensyvi jų medžioklė, gigantiškų salamandrų populiaciją sumažino beveik 80 procentų. Vargšai gyvūnai tapo tokie paklausūs, nes buvo laikomi prabangiu ir brangiu patiekalu.

Kinijoje tikima, kad beveik nuo Juros periodo (mačiusios dinozaurus?) Žemėje gyvenančios ir nepasikeitusių gigantiškų salamandrų mėsa ir oda turi gydomųjų savybių. Nors nėra jokių mokslinių įrodymų, pagrindžiančių šį tikėjimą, kinai jo laikosi ir toliau naikina retas rūšis – panaši situacija buvo iškilusi su tigrų medžiokle dėl neva stebuklus darančių jų genitalijų.

Intensyvi salamandrų medžioklė ženkliai sumažino jų skaičių ir devintajame XX a. dešimtmetyje brakonieriai jas jau medžiodavo vandens telkiniuose naudodami elektrą, sprogmenis ir nuodingus insekticidus – vėliau reikėdavo tik susirinkti žuvusias salamandras. Todėl neseniai surasta salamandra-senolė sukėlė nemažą mokslininkų susidomėjimą, mat tyrinėdami ją jie tikisi geriau pažinti šią rūšį ir surasti būdus, kaip atkurti beveik išnykusią gyvūnų populiaciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)