Pirmadienį J. Bezoso bendrovės „Blue Origin“ raketa, pakilusi į 100,53 km aukštį (t. y., pasiekusi sutartinę kosmoso ribą), saugiai grįžo į Žemę ir nusileido vertikaliai.

Visos ligšiolinės raketos, kuriomis buvo pasiekiamas kosmosas, būdavo vienkartinės – po skrydžio jos tiesiog nukrisdavo ir pakartotiniam naudojimui tinkamos nebūdavo. Tuo tarpu saugiai nuleisti raketos komponentai, kuriuos būtų galima naudoti pakartotinai, smarkiai sumažintų kosminių skrydžių kainą.

J. Bezosas po šio istorinio skrydžio skelbė, kad ketinama raketą „New Shepard“ naudoti turistiniams skrydžiams į kosmosą.

„Dabar pakilimo aikštelėje vakarų Teksase stovi pats rečiausiais sutvėrimas pasaulyje – panaudota raketa. Visiškas daugkartinis raketų panaudojimas yra žaidimo taisykles keičiantis veiksnys. Nekantraudami laukiame jos papildymo kuru ir antro skrydžio“, – sakė J. Bezosas.

Anot J. Bezoso, dabartiniai kosminiai skrydžiai yra visiškai neefektyvūs – jis juos palygino su hipotetine situacija, jeigu avialinijos po kiekvieno skrydžio išmestų savo „Boeing 747“. „Galima tik įsivaizduoti, kiek kainuotų skrydžio bilietai“, – sakė verslininkas.

Panašias saugaus vertikalaus raketų nutupdymo technologijas vysto ir E. Musko bendrovė „SpaceX“, tačiau, nepaisant sėkmingų „Grasshopper“ eksperimentinės platformos pakilimų į maksimalų kilometro aukštį, iš kosmoso tikrų „Falcon 9“ raketų saugiai susigrąžinti iki šiol nepavyko: raketos nusileidimo metu pasvirdavo ir griūdavo ant jūroje buvusios nusileidimo platformos.

Trečias privačių kosminių skrydžių rinkos žaidėjas yra dar vieno milijardieriaus, Richardo Bransono, bendrovė „Virgin Galactic“, planuojanti keleivius į kosmosą skraidinti transporto priemone, kuri į didelį aukštį būtų keliama prikabinta prie lėktuvo, kylančio nuo pakilimo tako.

Tiesa, J. Bezosas nemano, kad „SpaceX“ ar „Virgin Galactic“ yra jo konkurentai. „Aš pagrindiniu mūsų konkurentu linkęs vadinti Žemės gravitaciją. O kosmosas yra didelis, vietos užteks visiems“, – sakė verslininkas.

Be užmojų į kosmosą gabenti turistus J. Bezosas norėtų, kad jo įmonės raketomis būtų skraidinami ir JAV astronautai – šios galimybės kosmoso agentūra NASA, nutraukusi daugkartinių erdvėlaivių „Shuttle“ programą, pati šiuo metu neturi.

Kol kas sutartis su NASA astronautų ir atsargų gabenimui į Tarptautinę kosminę stotį (TKS) turi bendrovės „SpaceX“ ir „Boeing“.

Antradienio rytą E. Muskas per socialinį tinklą „Twitter“ pasveikino J. Bezosą su istoriniu pasiekimu. Bet taip pat ir šiek tiek įgėlė: jis pažymėjo, kad raketai, kuria norima pasiekti TKS, reikėtų skristi net 10 kartų greičiau ir išnaudoti 100 kartų daugiau energijos nei suborbitinei raketai, pasiekiančiai 100 kilometrų aukštį. „Svarbu aiškiai atskirti „kosmoso“ ir „orbitos“ terminus“, – sakė E. Muskas.

J. Bezosas į tai atsakė, kad E. Musko iki sėkmingai šiol taip ir nenutupdyta raketa iš esmės yra to paties tipo, kaip ir „Blue Origin“ raketa.

„Tai, ką „SpaceX“ bando padaryti, yra labai panašu“, – sakė J. Bezosas.

E. Muskas atkirto teiginiu, kad „SpaceX“ raketos net šešis kartus buvo pakilusios į suborbitinį aukštį ir sėkmingai nusileido. Tik, kaip jau minėta, į „suborbitinio“ aukščio sąvoką pateko skrydžiai, nepasiekę net 1 kilometro aukščio – 100 kartų mažesnio, nei pasiekė „Blue Origin“ raketa.

Bandymuose pakilti į kosmosą jau yra nudegusios visos trys bendrovės. 2014 metų spalį bandomojo skrydžio metu ore subyrėjo „Virgin Galactic“ aparatas, žuvo vienas iš dviejų pilotų. Šių metų birželį sprogo atsargas į TKS turėjusi nugabenti „SpaceX“ raketa. O „New Shepard“ pirmas sėkingas skrydis iki kosmoso atliktas dar balandį, tačiau nusileidimas nebuvo sėkmingas – įvyko gedimas raketos hidraulinėje sistemoje.

Šįkart „New Shepard“ skrydis vyko kaip iš vadovėlio: pasiekus kosmoso ribą pradėta nusileidimo procedūra. Nusileidus iki 1500 metrų aukštį buvo įjungti raketiniai varikliai ir paskutinius 30 metrų raketa leidosi vos 7 km/h greičiu. Nuo tikslaus numatytojo nusileidimo taško „New Shepard“ sustojo vos 1,4 m atstumu.

Ateityje raketos viršuje bus montuojama kapsulė, tinkama žmonėms gabenti. Kosmose ji atsiskirs nuo raketos ir į Žemę grįš stabdoma parašiutais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)