Visais amžiais istorikai 399 m. prieš Kristų įvykusį teismą vaizdavo kaip farsą, kurio metu Sokratui buvo pateikti nemokšų miesto piliečių išgalvoti kaltinimai.

Jis buvo apkaltintas bedieviškumu ir jaunimo tvirkinimu, nuteistas myriop ir priverstas pats įvykdyti sau mirties bausmę, išgerdamas mirtino gėrimo, pagaminto iš nuodingosios maudos sulčių.

Tačiau naujausiame tyrime, paskelbtame šiandien, profesorius Paulas Cartledge‘as teigia, jog teismas buvo teisėtas ir Sokratui buvo pateikti pagrįsti kaltinimai.

Profesorius P. Cartledge‘as pasakė: „Visi žino, kad graikai išrado demokratiją, tačiau tai nebuvo tokia demokratija, kokią žinome šiandien, todėl mes neteisingai supratome istoriją.“

„Sokratui pateikti kaltinimai mums atrodo absurdiški, tačiau senovės Atėnuose išties buvo tikima, jog tai vykdoma visuomenės labui.“

Istorikai tradiciškai teigė, kad atvirai kritikuodamas iškilius Atėnų politikus, Sokratas įgijo daug priešų, kurie ir surengė teismą, norėdami juo atsikratyti.

Tačiau profesorius P. Cartledge‘as pabrėžė, kad dauguma piliečių šiuos įvykius traktavo kaip ženklą, jog jų dievai yra įžeidinėjami.

Profesorius taip pat pareiškė, kad Sokratas pats sau paskyrė mirties bausmę, Atėnų teisinėje sistemoje tokio teismo metu kaltinamasis bausmę sau paskiria pats.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)