Tarptautinės įgulos nariai penktadienį išlipo markstydamiesi nuo dienos šviesos iš eksperimentinio modulio Maskvoje ir iškart buvo išvežti tolesniems stebėjimams, suteikus tik trumpą galimybę pabendrauti su pasaulio žiniasklaida.

Tačiau mokslininkas, kuris buvo vienas iš bandymo „Mars 500“ sumanytojų, atskleidė, kad tiriant izoliacijos ir streso ilgalaikius padarinius tarp įgulos narių kelis kartus buvo padidėjusi įtampa.

„Psichologai stebėjo tarp įgulos narių ir vadovų grupės kylančius konfliktus, nes darbo krūvis ne visada būdavo paskirstomas tolygiai“, - šio bandymo mokslo programos direktorius Aleksandras Suvorovas sakė naujienų portalui Gazeta.ru.

„Kai kuriems įgulos nariams tekdavo daug dirbti, o kiti atlikdavo labiau pasyvų vaidmenį“, - aiškino jis.

„Mars 500“ - vienas iš kelių pasaulyje suplanuotų eksperimentų, ruošiantis kelionei į Raudonąją planetą, kurią Rusija tikisi mėginti surengti po maždaug 25 metų.

Bandymas Maskvoje nebuvo atliekamas nesvarumo sąlygomis, o jo pagrindinis tikslas - ištirti, kas gali nutikti grupėje žmonių, kuriems tenka ilgą laiką būti ankštoje patalpoje.

Tačiau Rusijos programos direktorius sakė, kad nei vieno bandymo dalyvio psichinė būklė nepablogėjo.

Kita vertus, A.Suvorovas pripažino, kad buvo pastebėtas natūralus pavydas tiems, kurie gaudavo daugiau žinučių iš savo artimųjų. Panašių problemų pastebima tarp jaunų šauktinių, kai jie gyvena pirmuosius mėnesius toli nuo namų.

„Įvairiu metu vieni įgulos nariai gaudavo daugiau žinučių iš savo artimųjų, kiti - mažiau. Tai sukeldavo nedidelį pavydo jausmą“, - nurodė jis.

A.Suvorovas pridūrė, kad psichologai visada būdavo pasiruošę padėti tiems, kurių savimeilė atrodydavo įžeista, taip pat gesinti bet kokius emocingus ginčus.

„Mes išlaikėme komandą vieningą. Ji nesuskilo į grupes“, - sakė „Mars 500“ programos direktorius.

Šiame eksperimente dalyvavo trys Rusijos „marsonautai“, taip pat po vieną savanorį iš Kinijos, Italijos ir Prancūzijos.

Šiame bandyme nedalyvavo nei viena moteris - tyrėjai veikiausiai siekė, kad eksperimentas nevirstų kažkuo panašaus į seksualinės įtampos kupiną televizijos realybės šou „Didysis Brolis“ (Big Brother). Tačiau dėl šio pasirinkimo kilo nemažai diskusijų.

Bandymas vyko modulyje, sudarytame iš kelių tarpusavyje sujungtų metalinių vamzdžių. Jis buvo pastatytas automobilių stovėjimo aikštelėje prie Maskvoje įsikūrusios Medicinos ir biologijos problemų instituto.

Kiekvienas dalyvis už savo indėlį į eksperimentą gavo po 3 mln. rublių (244,9 tūkst. litų), taip pat sulaukė sveikinimų iš viso pasaulio.