Dešimt maždaug metro skersmens apvalainų riedulių ekskavatoriumi iškasta Sereulsko anglies kasyklose, Nazarovo rajone, Krasnojarsko gubernijoje. Visi akmenys rasti labai arti vienas kito.

Kad ir kaip tokie spėjimai audrintų vaizduotę, panašu, kad šie rieduliai susiformavo natūralių gamtinių procesų metu – taip, kaip formuojasi ir auga perlai.

Panašu, kad tai – ne kas kita, o dar vienas konkrecijų spiečius. Apie konkrecijas ne taip seniai rašėme – jos masina Kazachstane besilankančius turistus. Tokie rutuliai per tūkstantmečius susiformuoja aplink tvirtą branduolį sluoksniuojantis ir stingstant nuosėdinėms, dažnai organinės kilmės uolienoms.

Centrinės Sibiro dalies Geologijos muziejaus specialistė Olga Jakunina pasakoja, kad šie akmenys susiformavo taip pat, kaip ir perlai – kai moliusko geldelėn pakliuvusi smiltelė apauga perlamutru. Ji atkreipia dėmesį, kad tokie geologiniai objektai yra nepaprastai reti.

Įdomu tai, kad per lietų jie keičia spalvą – paruduoja, įgyja rūdžių atspalvio. Geologės teigimu, taip atsitinka todėl, kad konkrecijų sudėtyje yra gausu anglies oksido.