Pagrindinis degimo objektas ličio jonų akumuliatoriuose – tai elektrolitas. Iki šiol nedegaus elektrolito paieškos nebuvo sėkmingos. Bet dabar mokslininkai iš Šiaurės Karolinos universiteto (JAV) teigia padarę atradimą, kuris leis sukurti nedegų elektrolitą.

Tyrinėjant medžiagas, kurios naudojamos laivų korpusams padengti, kad prie šių neliptų jūrose pasitaikanti flora ir fauna, paaiškėjo, jog gana seniai žinoma medžiaga perfluoropolieteris (perfluoropolyether, PFPE) gali būti naudojamas vietoj polimerinių elektrolitų, paplitusių ličio jonų akumuliatoriuose.

PFPE, kaip ir įprastiniuose elektrolituose, pakankamai gerai tirpsta ličio druskos, o tai sukuria terpę, kurioje gali judėti jonai. PFPE jau seniai naudojamas sunkiojoje pramonėje kaip sutepamoji mechanizmų medžiaga, ir čia jokių problemų su šia medžiaga nėra kilę.

Mokslininkai taip pat studijuoja ir kitas elektrodų medžiagų alternatyvas, bando parinkti „nedegias“ akumuliatorių dalis, kartu bando padidinti jų talpą bei įkrovos ciklų skaičių. Apie ličio jonų baterijų su naujo tipo elektrolitais pasirodymo terminus mokslininkai nekalba. Reikia suprasti, kad visa tai yra tik perspektyvi technologija, kurios artimiausioje ateityje nepamatysime.

Mokslinio tyrimo rezultatus galite perskaityti čia.