„Sekmadienį naktį TKS orbita buvo sėkmingai pakoreguota“, – agentūra „Roskosmos“ informavo Rusijos naujienų agentūras, praėjus dviem paroms po to, kai pirmasis mėginimas įjungti „Progress“ variklius buvo nesėkmingas.

TKS dabar skrieja tinkamoje orbitoje, kad jos trys įgulos nariai galėtų grįžti į Žemę birželio pradžioje. Ši korekcija buvo atlikta naudojant kapsulės „Progress M-26M“ variklius per operaciją, prasidėjusią po 3 val. 30 min. Maskvos (ir Lietuvos) laiku bei trukusią apie pusvalandį.

„Roskosmos“ ištiko krizė po virtinės apmaudžių nesėkmių, sukėlusių politikų įtūžį ir paskatinusių Maskvą pradėti tyrimą dėl padėties šalies kosmoso sektoriuje po to, kai praeitais metais buvo atleistas ankstesnis tos agentūros vadovas.

Šeštadienio rytą, praėjus kelioms valandoms po nesėkmingo pirmojo bandymo pakoreguoti TKS orbitą, Rusija taip pat prarado Meksikos ryšių palydovą dėl raketos nešėjos „Proton M“ gedimo po starto iš Baikonūro kosmodromo Kazachstane.

Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas po to incidento paskelbė, kad bus pradėtas tyrimas, reikalaudamas „Roskosmos“ vadovo Igorio Komarovo paaiškinimų ir užsimindamas, kad aukšto rango pareigūnai gali netekti postų.

Praeitos savaitės nesėkmės įvyko nepraėjus nė mėnesiui po to, kai nepilotuojama krovinių kapsulė „Progress“, turėjusi nugabenti atsargų į TKS, prarado ryšį su Žeme tuojau po raketos nešėjos starto balandžio 28 dieną, o galiausiai sudegė atmosferoje, praėjus mažiau negu dviem savaitėms.

Rusija šiuo metu pertvarko savo kosmoso pramonę, bet ekspertai sako, kad dėl daugelį metų užsitęsusio nepakankamo finansavimo šaliai stinga naujos kartos specialistų, kurie galėtų pakeisti dar nuo Sovietų Sąjungos laikų dirbančius žmones.

„20 metų šis sektorius nebuvo (pakankamai) finansuojamas, o darbuotojai – neruošiami“, – Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ citavo įstatymų leidėją Valerijų Gartungą, vadovaujantį Valstybės Dūmos kosmoso pramonės komitetui.

Po pirmadienį sėkmingai atliktos TKS orbitos korekcijos, naudojant „Progress M-26M“ variklius, trys stoties įgulos nariai – rusas Antonas Škaplerovas, amerikietis Terry Virtsas (Teris Virtsas) ir italė Samantha Cristoforetti (Samanta Kristoforeti) galės grįžti į Žemę artimiausiomis savaitėmis.

Jų grįžimas jau buvo atidėtas mėnesiui po balandį įvykusios „Progress“ avarijos.

Nauja TKS įgulos pamaina, turėjusi išskristi iš Baikonūro gegužės 26 dieną, tikriausiai pradės misiją orbitoje liepos pabaigoje.