Po to tyrėjai pakeitė nuotraukas pasitelkę „Photoshop“ programą: rudas akis pakeitė žydromis ir atvirkščiai. Tyrimo dalyviai vėl turėjo įvertinti nuotraukas pagal dominavimo lygį, ir rezultatai nepasikeitė – rudakių vyrų veidai buvo įvertinti kaip labiau dominuojantys, nepaisant pakeistos akių spalvos.

Šis efektas, kuris nepasitvirtino moterų atžvilgiu, gali būti susijęs su rudakių vyrų veido forma, pasakė tyrėjas Karelas Kleisneris iš Prahos Karolio universiteto.

Paprastai rudakiams vyrams būdingi platesni skruostikauliai ir burna, didesnės nosys, akys būna arčiau viena kitos, o antakiai platesni nei žydraakių vyrų.

Mokslininkai nustebo, kad akių spalva siejama su veido tipu.

„Šios išvados išties stebina ir yra netikėtos“, – pasakė psichologas Benedictas Jonesas iš Škotijos Aberdyno universiteto, kuris nedalyvavo tyrime.

B. Jonesas pasakė, jog svarbu, kad šią sąsają ištirtų ir kiti tyrėjai ir įrodytų, jog tai nėra atsitiktinumas.

Tyrėjai mano, kad žydros akys atsirado tik prieš 6–10 tūkst. metų, kai prasidėjo genetinė mutacija, dėl kurios rainelėje sumažėjo rudo pigmento melanino gamyba. Iki to laiko visi žmonės buvo rudakiai.

K. Kleisneris pasakė, kad vienas iš galimų paaiškinimų gali būti tai, kad vaikai skirtingai traktuojami, atsižvelgiant į jų akių spalvą, ir tai turi ilgalaikį poveikį jų kūnams.

„Viena iš prielaidų yra ta, kad su žydraakiais ilgiau elgiamasi kaip su mažais vaikais, nei su rudakiais“, – jis ir jo kolegos rašo žurnale „Personality and Individual Differences“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)