Unikalias savo prigimtimi bakterijas – jų aprašytos aštuonios rūšys – atrado biologai iš Pietų Kalifornijos universiteto (JAV), rašo puslapis „New Scientist“. Mokslininkai sugebėjo pademonstruoti akumuliatoriaus elektroduose augančias bakterijas, kurios ėda ir išskiria elektros energiją, o patys organizmai buvo aptikti jūrų gelmėse esančiose nuosėdose. Savo natūralioje aplinkoje tokios bakterijos minta įvairiuose mineraluose esančiais elektronais.

Vaizdo klipe užfiksuota, kaip elektronai perduodami iš vienos bakterijos kitai. Šis procesas vyksta tol, kol per gyvą grandinę elektronai perduodami toms bakterijoms, kurios yra arčiausiai maisto, t.y. jūros dugne esančių mineralų.

Įdomu tai, kad pastarosios bakterijos gali būti naudingos žmonijai. Pavyzdžiui, jos gali būti panaudotos biomašinų gamybai. Pastarosios galėtų valyti nutekamuosius vandenis, o kartu nereikalaus maitinimo. Atradimas taip pat turėtų padėti atsakyti į klausimą apie minimalų energijos kiekį, kuris reikalingas gyvybei palaikyti.