Po dvejus metus trukusios pertraukos LHC vėl beveik pasiruošęs daužyti protonus, kuriems suteikta kur kas daugiau energijos nei iki šiol. Kad tokie susidūrimai būtų sėkmingi, reikia užtikrinti saugų protonų keliavimą visu 27 km ilgio tuneliu abiem galimomis kryptimis. Tikėtasi, kad protonai tuneliu pradės judėti jau šią savaitę, bet planus teko pakoreguoti.

Europos branduolinių tyrimų laboratorija CERN, kuriai priklauso LHC greitintuvas, pranešė, kad šeštadienį buvo pastebėtas „laikinas trumpasis jungimas“.

Bėda elektros grandinėje aptikta viename iš magnetų, kurie greitina protonų srautus. Jeigu konkrečiau, tai gedimas yra „Sektoriaus 3-4“ magnete.

O visai greta, greitintuvo sektoriuje 4-5, kur 2008 metais prasidėjo nesėkmingų įvykių grandinė, privertusi ilgam laikui greitintuvą uždaryti ir remontuoti, esantis elektromagnetas taip pat atsilieka nuo kitų septynių magnetų vykdant „treniravimo“ procesą, kurį būtina atlikti prieš paleidžiant protonų srautus.

Bet trumpasis jungimas yra rimtesnė problema nei atsilikimas nuo kitų magnetų esant stabiliam veikimui: dėl jo mokslininkams gali tekti greitintuvo paleidimą atidėti ganėtinai ilgam laikui.

CERN savo pranešime nurodė, kad problema yra „gerai suprantama“, tačiau magnetai darbinėje būsenoje būna atšaldyti iki beveik absoliutaus nulio (-273 ºC) ir jų fizinis taisymas gali užtrukti labai ilgai.

Taisymo darbai prasidėtų nuo prastai veikiančio magneto atšildymo, vėliau tektų atlikti remonto darbui žmogui nekenksmingoje temperatūroje ir vėl magnetą atšaldyti – tai, pasak CERN antradienį išplatinto pranešimo, galėtų trukti „nuo kelių dienų iki kelių savaičių“.

„Bet koks kriogeninis aparatas darbus pailgina kartais. Darbai, kuriuos įprastiniame aparate galima būtų atlikti per kelias valandas, mums gali užtrukti kelias savaites“, – sakė CERN greitintuvų vadovas Frederickas Bordry.

Dvi savaitės – tarsi akimirksnis

CERN mokslininkai pabrėžė, kad greitintuvo darbo atnaujinimo grafikas visada buvo lankstus ir kad pakartotinis greičiausio pasaulyje greitintuvo įjungimas vis dar telpa į iš anksto numatytą planą.

Organizacijos generalinis direktorius Rolfas Heueris sakė: „Pakartotiniam paleidimui viskas paruoštas. Kelios savaitės atidėjimo ilgalaikiame visos žmonijos plane perprasti Visatą yra tarsi akies mirksnis“.

Kalbant apie mokslinius klausimus, į kuriuos tikimasi atsakyti antruoju greitintuvo paleidimu – sąraše yra ir išsiaiškinimas, kas yra tamsioji materija, ir Higgso bozono parametrų tikslesnis nustatymas ir, turbūt svarbiausiai, fizikos suvokimo išplėtimas už Standartinio modelio ribų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)