Kapas, kuriame buvo gausu graikiškų ir, manoma, etruskų artefaktų, buvo aptiktas miestelio verslo rajone, skelbia Prancūzijos Nacionalinis archeologinių tyrimų institutas (INRAP). Mokslininkai įsitikinę, kad šio kapo tyrimai padės daugiau sužinoti apie prekybą Europoje geležies amžiuje. Tarp kitų radinių kape buvo rastas ir bronzinis vyno katilas.

Keltų princo kapavietės kasinėjimai (Deniso Gliksmano, Inrap nuotr.)
INRAP mokslininkai kasinėjimus prie Labau vykdo nuo praėjusių metų spalio. Kasinėjimų teritorijoje randamus daiktus jie datuoja Pirmojo geležies amžiaus pabaiga – periodu, kuomet paplito metalo naudojimas. Kapavietė yra maždaug 40 metų pločio, jos centre – 14 m2 ploto laidojimo kambarys, kuriame greta princo kūno yra ir kovos vežimas.
Keltų princo kapavietės kasinėjimai (Deniso Gliksmano, Inrap nuotr.)
„Tikriausiai tai – vietinis keltų princas“, sakė INRAP prezidentas Dominique'as Garcia. Instituto atstovai teigia, kad tai yra viena iš didžiausių žinomų šio laikmečio kapavietė, kuri yra išskirtinė ne tik savo dydžiu, bet ir radinių kokybe.
Keltų princo kapavietės kasinėjimai (Deniso Gliksmano, Inrap nuotr.)
VI-V a. p.m.e. Prancūzijoje gana dažnai steigėsi graikų ir etruskų miestai-valstybės, tokie, kaip Marselis pietų Prancūzijoje. Viduržemio jūros pirkliai, ieškoję vergų, metalų ir kitų vertingų prekių, atidarė prekybos kelius su žemyniniais keltais.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)