Kodėl?

Matot, dabartinis popiežius Pranciškus ne tik negalvoja, kad Dievas yra burtininkas su stebuklinga lazdele, bet ir garsiai sako, kad ir Didysis sprogimas, ir evoliucija yra teisingos mokslinės teorijos. Dar daugiau, popiežius tiki klimato kaita ir skatina visus katalikus susirūpint pasaulio ateitimi.

Lyg to būtų maža, popiežius ruošiasi savo pirmoje enciklikoje kalbėt apie... klimato kaitą ir jos pavojus. Ką tai reiškia? Popiežiais enciklika yra oficialus Vatikano dokumentas, todėl jos žinia bus oficialiai skleidžiama katalikų bažnyčios po visą pasaulį. Kitaip tariant, kunigai savo bažnytiniuose pamoksluose turės pranešt tikintiesiems apie klimato kaitą bei motyvuot tikinčiuosius prisidėti prie kovos su klimato kaitos padariniais. Anot „New Scientist“ šaltinių, enciklika turėtų pasirodyti kovo menėsį bei apeliuos į biblinę istoriją apie gailestingąjį samarietį, kuris mokė būti atsakingiems už artimųjų veiksmus bei rūpintis žmonėmis.

Tai bus ne tik pirmoji šio popiežiaus enciklika, tačiau ir pirmoji enciklika, kurioje klimato kaita bus įvardijama kaip grėsmė bažnyčiai ir katalikams. Šio dokumento pagrindas yra gana griežtos Vatikane vykusios konferencijos išvados (jas galima rasti čia), kuriose teigiama, jog klimato kaita kelia pavojų 3 milijardams skurdžiausių planetos gyventojų.

Popiežiaus enciklika taip pat turės kiek kitokį svorį radikaliausiems klimato kaitos neigėjams - JAV evangelikams:

„Popiežiaus enciklika gali tiesiogine prasmė šokiruoti milijonus evangelikų“, komentuoja Richardas Cizikas, Naujos Evangelinės Parnerystės vardan Bendro Gėrio prezidentas iš Virginijos valstijos, JAV. „Tai galėtų pakeist jėgų pusiausvyrą, kadangi didžioji dalis evangelikų tebesivadovauja dešinės ideologija bei apokaliptine ideologija“.

Ji taip pat turės didelį svorį JAV kongrese, kuriame trečdalis kongresmenų yra katalikai, pasidaliję tarp respublikonų ir demokratų.

Kalbant apie „tikėjimą“ klimato kaita, situaciją labai teisingai nusakė astrofizikas ir mokslo komunikatorius Neilas DeGrasse Tysonas:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)