Kanjono, pavadinimu Argo duburys, Charone ilgis – apie 700 km. Didžiajam kanjonui Arizonoje, kuris yra 450 km ilgio ir net 5 kartus seklesnis už Argo duburį, iki tokių išmatavimų – augti ir augti.

Nuotraukoje matomas Argo duburio fragmentas siekia apie 300 km. Taigi, čia matyti mažiau nei pusė šio sunkiai įsivaizduojamo gylio kanjono.

„Iš nuotraukoje matomos perspektyvos atsiveria kanjono briauna, o šiaurinės jo dalies gylį gana nesunku išmatuoti – jis siekia apie 5,5 mylias (9 km), o toks gylis yra 5 kartus didesnis už Didžiojo kanjono gylį“, – pasakoja NASA mokslininkai.

Jie atkreipia dėmesį, kad per visą kanjono ilgį galima pastebėti skardžių, kurių aukštis galėtų būti keliais kilometrais didesnis už kanjono gylį. Tai reiškia, kad Charono skardžiai gyliu galėtų varžytis su analogų Saulės sistemoje neturinčiu Urano mėnulio Mirandos skardžiu, kuris yra 5 km aukščio ir pavadintas Veronos skardžiu.

Kvapą gniaužiantį kanjoną atradę NASA misijos „New Horizons“ mokslininkai, tyrinėdami zondo „New Horizons“ fotoįrangos LORRI (Long Range Reconnaissance Imager) atsiųstus kadrus, kurių rezoliucija – 2,33 km pikselyje.

Šie kadrai buvo padaryti 2015 m. liepos 14 d., kai zondą „New Horizons“ nuo Charono skyrė apie 466 tūkst. km. – iki Plutonui artimiausio skrydžio trajektorijos taško likus maždaug 9 val. ir 22 min. skrydžio.

 Charono kanjonas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)