Tai pranešta „SpaceX“ paskyroje socialiniame tinkle „Twitter“. Teigiama, kad kompanija jau 2018-aisiais į Marsą siųs kapsulę „Dragon“. Tačiau ar išties ji sėkmingai nuskris iki Raudonosios Planetos?

Naujienų portalas rašo, kad nors planas ir ambicingas, jis yra visai realistiškas. Tačiau atsirado ir abejojančiųjų.

„Kapsulė „Dragon“ rengta kelionei į Marsą jau nuo pat projekto pradžios. Tai galima pasakyti net iš dizaino“, – tvirtina Arizonos valstijos universiteto profesorius Jimas Bellas, kuris jau dirbo su keliomis NASA misijomis į Marsą ir šiuo metu tobulina marsaeigį.

Sunkiausia dalimi „SpaceX“ taps ne kelionė iki Marso, o erdvėlaivio nusileidimas ant Marso paviršiaus. Panašu, kad „SpaceX“ čia tikrai prireiks NASA pagalbos. Šiuo metu detalės dar nėra itin aiškios, tačiau bendras nusileidimo planas jau dėliojamas bent nuo 2011 m. Tai patvirtino NASA Ames tyrimų centro atstovas Brianas Glassas: „Tokie planai nėra nukritę iš dangaus. Tai yra septynerių metų pastangos, kurių kulminacija bus 2018 m.“

„SpaceX“ Falcon 9 raketa pirmą kartą buvo paleista 2008 m., o jos kapsulė „Dragon“ jau nuo 2012 m. sėkmingai perveža krovinius į Tarptautiną kosminę stotį (TKS). Kelionės į Marsą metu bus naudojami abu kosmoso inžinierių kūriniai: ir „Falcon“ raketa, ir kapsulė „Dragon“.

Buvęs NASA technologas, šiuo metu dirbantis Džordžijos technologijų institute, Robertas Braunas pabrėžė, kad jei raketos ir kapsulės kūrimo ir tobulinimo darbai vyks pagal planą, tai Marsą pasiekti 2018 m. visai realu. „Bet jei darbai truks ilgiau, 2018 m. planus teks nukelti“.

Prisimindamas ankstesnius „SpaceX“ ambicingus planus ir grafikus, kurių nebuvo laikomasi, Harvardo-Smithsonian astrofizikos centro atstovas Jonathanas McDowell tvirtino, kad dėl numatytos datos nesilažintų: „Be to, negalite garantuoti, kad pirmieji keli šios didelės raketos paleidimo bandymai bus sėkmingi. Manau, kad pareiškimas tai padaryti 2018 m. yra kiek pervertintas. Galėčiau tikėti, kad tai nutiks 2019 m., tačiau tikrai dėl to neužstatyčiau savo namų“.

Tuo pačiu mokslininkas patvirtino neabejojantis misijos įgyvendinimu: „Jie tikrai tai padarys. Vienintelis klausimas – kada.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)