Leidinys „Universe Today“ skelbia, kad asteroidai iš tiesų kartais praskrenda visai greta Žemės – tai natūralu, mat mūsų Saulės sistemoje yra daugybė klajojančių asteroidų, o Saulės gravitacinis poveikis juos kartkartėmis nukreipia tokiu keliu, kad pasidaro baugu dėl Žemės saugumo.

Bet kartais sensacijų vaikymasis akcentuojamas taip smarkiai, kad nepaisoma jokios oficialios astronomų ir atitinkamų tarnybų skelbiamos informacijos ir bandoma įtikinti, kad pasaulio pabaiga – jau ne už kalnų.

Kažkas panašaus nutiko ir šį kartą, artėjant gana stambiam asteroidui 2014 YB35. Jo skersmuo – nuo 440 iki 990 metrų. Asteroidas tikrai rimtas, tačiau tikrai ne išskirtinis. Ir pralėks jis labai jau pagarbiu atstumu nuo mūsų planetos – 11,7 karto didesniu, nei tarp Žemės ir Mėnulio. Maksimalus suartėjimas tarp šio kosminio kūno ir Žemės jau įvyko penktadienį, 8:20 ryte Lietuvos laiku.

11,7 atstumo nuo Žemės iki Mėnulio – tai 4,5 mln. kilometrų. Vertinant kosminiais masteliais – visai greta. Bet iki „skutamojo skrydžio“ dar toli. Jau nekalbant apie kokį nors smūgio pavojų ar kitus nemalonius Žemės gyventojams poveikius. O jei dėl asteroido aliarmo nekelia NASA – baimintis nereikėtų ir paprastiems gyventojams.

„Universe Today“ netgi svarstė, ar verta rašyti apie tokio asteroido priartėjimą – tai šiaip jau būtų menkavertė naujiena. Bet ją pasigavus svetainėms, mėgstančioms bauginti žmones, nuspręsta nuraminti: sensacijos tikrai nėra. Ir pasakoti apie tai, kiek ir ko toks asteroidas sunaikintų Žemėje – neverta. Nepaisant to, kad kai kurie žiniasklaidos šaltiniai tvirtino, jog toks asteroidas galėtų „sunaikinti visą gyvybę Žemėje“ ar „nušluoti šalį nuo Žemės paviršiaus“.

Taip, formaliai tokie pareiškimai patys savaime lyg ir nėra klaidingi. Bet, anot „Universe Today“, tų pareiškimų tikslas yra ne pademonstruoti galimą destruktyvią susidūrimo su asteroidu jėgą, o bauginti žmones tada, kai jie yra visiškai saugūs.

2014 YB35 asteroidas pirmąkart užfiksuotas 2014 metų gruodį, vykdant programą „Catalina Sky Survey“. Jis, kaip ir mažesnis asteroidas 2014 UR116 (šis pro Žemę praskriejo praėjusių metų gruodį) jokios, net teorinės, grėsmės nekelia. 2033 metų kovą ir 2128 metais 2014 YB35 vėl panašiu atstumu praskries pro mūsų planetą, tačiau grėsmės ir tuo metu nekels.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)