Dešimtys tūkstančių ligonių pasaulyje laukia persodinimui tinkamo inksto, vien Jungtinėse Valstijose tokių asmenų - 50 tūkstančių. Daugelis miršta taip ir nesulaukę donoro.

Veismano mokslų instituto bendradarbiai, vadovaujami Dr. Yairo Reisnerio, pareiškė sėkmingai persodinę žmogaus ir kiaulės kamieninių ląstelių į pelės organizmą.

Inkstai užaugo normalaus pelei dydžio; jie filtravo kraują ir gamino šlapimą, teigiama žurnale "Nature Medicine" paskelbtame straipsnyje.

Kamieninės ląstelės ypatingos tuo, kad iš jų išsivysto bet kurie organai ir audiniai. Bandymuose mokslininkai panaudojo ląsteles, kurios jau buvo pasiruošusios gaminti inkstų ląsteles. Geriausių rezultatų gauta tuo atveju, kai ląstelės bandymui buvo imamos iš 7-8 savaičių žmogaus vaisiaus ir keturių savaičių kiaulės vaisiaus.

Organų persodinimas iš kitų gyvūnų žmogui ligi šiol buvo neįmanomas, nes žmogaus imuninė sistema atpažįsta tokius organus kaip svetimus ir atmeta juos.

Šį kartą, pelės organizme, imuninės reakcijos nebuvo. Spėjama, kad persodintose ląstelėse dar nebuvo susidariusi ypatinga identifikavimo žymė.

Tačiau, įveikę imuninį barjerą, mokslininkai norėtų įsitikinti, kad tokiu persodinimu į žmogaus organizmą nebūtų perkeliami gyvūnų virusai.

Inkstų specialistai pripažįsta, kad naujausias atradimas yra daug žadantis, bet dar reikės gerokai padirbėti, kol gyvūnų audinius bus galima panaudoti gydant žmones.