Šis įtaisas gali nugaros traumas patyrusiems asmenims suteikti galimybę vėl vaikščioti, mintimis kontroliuojant prie jų kūno pritvirtintą egzoskeletą. Įrenginį sudaro į ligonio smegenyse esančias kraujagysles įjungiamas elektrodas, taip pat nedidelis akumuliatorius ir po oda esantis impulsus perduodantis siųstuvas, todėl naujoji sistema tampa minimaliai invazine ir kartu padeda paciento mintis paversti veiksmais. Apie tai praneša laikraštis „Daily mail“.

Prietaisas fiksuoja tam tikrą nervų sistemos aktyvumą ir impulsus perduoda procesoriui, kuris nukreipia signalus į galūnes judinti padedantį egzoskeletą, arba leidžia kontroliuoti dirbtines galūnes. Beje, sąvaržėlės dydžio įtaisas gali į paciento kūną būti implantuojamas neatliekant sudėtingos operacijos – jis kateteriu įvedamas į kraujagyslę.

„Ši technologija yra tikrai nepaprasta, – teigia Melburno universiteto profesorius Teris Obrajenas. – Tai pirmas kartas, kada galime pademonstruoti ir sukurti įrenginį, implantuojamą be sudėtingos operacijos ir galintį nuolatos fiksuoti smegenų aktyvumą. Naudingiausias jis tampa žmonėms, paralyžiuotiems po patirto širdies smūgio ar nugarkaulio traumos. Tai paprasta, neinvazinė ir pacientams saugi priemonė“.

Iš modernaus nikelio ir titano mišinio sukurtas įrenginys bandymui pirmą kartą Karališkojoje Melburno ligoninėje planuojamas implantuoti jau 2017-aisiais. Ankstesnių bandymų su avimis metu paaiškėjo, kad įtaisas pajėgia kokybiškai registruoti mašinų galimus naudoti už motoriką atsakingos smegenų dalies signalus, jo neatstumia ląstelės.

Melburno universiteto neurologijos daktaras Tomas Okslis tikisi, kad rinkoje įrenginys pasirodys dar iki 2022-ųjų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)