JAV kosmoso agentūra dabar įvertins šį planą ir tik po to oficialiai patvirtins misijos tęsinį.
„New Horizons“ pro Plutoną praskrido liepos mėnesį, prie nykštukinės planetos paviršiaus priartėdamas per 12 500 km.

Zondas padarė ryškias ne tik Plutono, bet ir jo palydovų – Charono, Stikso, Niktės, Cerberio ir Hidros – fotografijas.

Naujasis tikslas yra maždaug už milijardo ir pusės kilometro už Plutono. Jis yra 45 km skersmens ir, kaip manoma, yra sudarytas iš statybinės medžiagos, iš kurios susiformavo tokie stambesni kosminiai kūnai kaip Plutonas.

Tokie objektai sudaro išorinį Saulės sistemos regioną, vadinamą Koiperio juosta. Joje yra suledėjusių pavyzdžių, kaip atrodė mūsų kosminė kaimynystė, kai ji susiformavo prieš 4,6 mlrd. metų.

„Jaudinantis mokslas“

„Net kai erdvėlaivis „New Horizons“ skrieja tolyn nuo Plutono Koiperio juostos link, ir kai į Žemę plūsta duomenys iš šio jaudinančio susitikimo su nauju pasauliu, mes dairomės naujo kelionės tikslo šiam bebaimiam zondui“, - sakė NASA mokslinių misijų direktorato vadovas Johnas Grunsfeldas.

„Manome, kad naujoji kelionė bus kur kas pigesnė už pirmąją misiją, bet vis tiek užtikrins naują ir jaudinantį mokslą“, - sakė jis.

Zondas turi pakankamai kuro hidrazino, kad galėtų priartėti prie naujo objekto, ir mokslininkai teigia, kad jis gali skraidyti iki 2020 metų pabaigos ar net ilgiau.

Pagrindinis šios misijos tyrinėtojas Alanas Sternas NASA sprendimą pasiųsti zondą prie 2014 MU69 pavadino „puikiu pasirinkimu“.

„Norint pasiekti šį Koiperio juostos objektą, reikės mažiau kuro (negu kitiems siūlytiems objektams), taigi daugiau kuro liks priartėjimui, šalutiniams tyrinėjimams ir nenumatytiems atvejams“, - pridūrė jis.

2014 metų vasarą Hubble`o kosminiu teleskopu „New Horizons“ skrydžio take buvo aptikti penki lediniai objektai, kurie vėliau buvo susiaurinti iki dviejų.

Spalio pabaigoje ir lapkričio pradžioje zondui kelis kartus bus įjungti varikliai, kurie pakoreguos jo kursą 2014 MU69 link. Šiuo metu planuojama, kad „New Horizons“ prie šio objekto priartės 2019 metų sausio 1 dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)