Planą, kaip gydyti ozono skylę, mokslininkai sukūrė dar prieš du dešimtmečius: jie suplanavo, kaip būtų galima sumažinti ozoną naikinančių cheminių medžiagų kiekį. Jų idėjos buvo įformintos 1987 m. Monrealio protokole dėl medžiagų, ardančių ozono sluoksnį, rašo CNN.

„Ozono sluoksnis, tikimasi, atsigaus, tačiau tai yra labai ilgas procesas“, – rašo tyrėjai studijoje, kuri buvo išleista ketvirtadienį.

„Dabar mes galime pasitikėti mokslininkų numatytomis priemonėmis, nes mokslininkų išvardytos ir taikomos priemonės planetą verčia gyti“, – tvirtino Masačiusetso technologijos instituto (MIT) profesorė Susan Solomon, vadovavusi tarptautinei tyrėjų komandai.

„Mes buvome nusprendę, kad reikia atsikratyti tų (ardančių sluoksnį -DELFI) molekulių. Tai padarėme ir matome, kad planeta reaguoja teigiamai“, – sakė ji.

Ozono sluoksnis – lengvai pažeidžiamas dujų apvalkalas, dengiantis Žemę, saugo gyvūnus ir kitą planetos gyvybę nuo stiprių ultravioletinių spindulių poveikio. Kai ozono sluoksnis yra susilpnėjęs, šie spinduliai gali paveikti žmones, tapti jų vėžinių susirgimų, kataraktos ir kitų ligų priežastimi. Jie veikia ir augalus, sumažindami jų derlių, taip pat sutrikdo vandenyno maisto grandinę.

Ozono skylė buvo atrasta 1985 m., o po dvejeto metų buvo pasirašytas ir priimtas Monrealio protokolas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (102)