Šiuos akies „netobulumus“ pasišovė pašalinti Italijos biotechnologinis startuolis MHOX. Tiesa, jų supratimu, akies patobulinimas – tai visiškas jos pakeitimas sintetiniu atitikmeniu.

„Naujausi biospausdinimo ir biohakinimo sričių pasiekimai mums suteikė galimybę įsivaizduoti, kad artimoje ateityje bus galima nesunkiai atsispausdinti organines, funkcionuojančias kūno dalis, leis žmonėms pakeisti blogai funkcionuojančius organus ar patobulinti standartinį jų veikimą“, – sakė MHOX vyr. dizaineris Filippo Nassetti.

Šios bendrovės sumanymo koncepcija pavadinta „Enhance Your Eye“ (arba sutrumpintai – tiesiog EYE). Jos pagrindas – 3D biospausdintuvu, kuris į reikiamas vietas ir tinkamas konfigūracijas specialia adata suleidžia skirtingų tipų ląsteles, sukurtas regos organas. Biospausdintuvais jau įmanoma atspausdinti tokius dalykus, kaip ausys, kraujagyslės ar inkstai. Tačiau akys – itin sudėtingas organas – tokiam spausdintuvui kol kas yra per aukštas pilotažas.

F. Nassetti įsivaizduoja, kad ateityje jų klientai galės rinktis vieną iš trijų skirtingų sintetinių EYE tipų: „Heal“, „Enhance“ ir „Advance“. Pirmojo tipo sintetinė akis būtų „bazinė“, atliekanti savo funkcijas lygiai, kaip ir paprasta akis. Ji būtų reikalinga žmonėms, kurie dėl ligų ar traumų prarado regą.

„EYE Enhance“ pagerintų akies natūralias funkcijas, pavyzdžiui, regos aštrumą pakeltų iki natūraliai neįmanomo lygio, o galbūt regimą vaizdą pakeistų į tokį, kokį gauname nuotraukas apdorodami įvairiais filtrais (pavyzdžiui, į juodai baltą ar pasendintą). Regos filtro laikinam įjungimui tereikėtų išgerti atitinkamą tabletę.

Trečiasis bioninės akies tipas – „Advance“ – pasižymėtų dar pažangesnėmis funkcijomis: vaizdo įrašymo, o taip pat – „Wi-Fi“ ryšiu, per kurį vaizdu būtų galima pasidalinti.

Tiesa, pirmas reikalavimas norint taip pasitobulinti savo regėjimą – chirurginiu būdu pašalinti natūralias akis bei pakeisti jas dirbtine tinklaine „Deck“, kuri būtų sujungiama su smegenimis. O prie tinklainės būtų galima jungti akies obuolius pagal pageidavimą.

EYE dizaineriai prognozuoja, kad tikras, naudojimui paruoštas produktas rinkoje pasirodys ganėtinai greitai – apie 2027 metų. Tiesa, jie neplatina jokios informacijos apie tai, kaip turėtų atrodyti „Deck“ arba kaip tokia implantuota akis atrodytų tikrame žmoguje. Mat viena yra dirbtinė akis, kurios vien pažvelgus lengvai neatpažinsi kaip dirbtinės. Visai kas kita būtų, jeigu „Deck“ išlįstų į kaukolės išorę, o dar papildomai pritaisius akies obuolį žmogus atrodytų tarsi kibernetinis mutantas.

Ir nors biospausdinimo technologijos yra sparčiai tobulinamos, gali paaiškėti, kad reginčios akies atspausdinimas visgi yra sudėtingesnis iššūkis nei tikėtasi. Ir jeigu EYE idėja jus sužavėjo, reikėtų suprasti, kad nuo fantazijos iki realybės reikia dar įveikti gausybę kliūčių, dėl kurių tokios akies naudojimas šiandien yra arba mažai pageidautinas, arba apskritai neįmanomas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)