Archeologiniai kasinėjimai buvo vykdami maždaug 2 803 m. metrų virš jūros lygio aukštyje tiurkų gyvenvietėse, kur žmonės buvo laidojami maždaug 552-745 metais. Mokslininkai mano, kad ši moteris nebuvo iš turtingos giminės, nepaisant to, kad jos kūnas įvyniotas į prašmatniai išsiuvinėtus rūbus. Mumija puikiai išsilaikė dėl žemos temperatūros, kurioje ji išbuvo visus tuos metus. Kūnas bus nuodugniau ištyrinėtas, todėl specialistai galės tiksliau įvardyti palaidotos moters amžių.

"Asmuo, kurio palaikus aptikome, nebuvo kilmingas – veikiausiai tai yra moters mumija, kadangi kapavietėje neradome lanko ir/ar strėlių, - pasakoja tyrėjas iš Khovdo muziejaus (Mongolija) B. Sukhbaataras. – Dabar atsargiai mėginame išvynioti palaikus iš įkapių audeklo, o užbaigus šį procesą specialistai galės pateikti tikslesnės informacijos apie mumijos lytį."

Mumijos kapavietėje archeologai taip pat rado balną, kamanas, molinę vazą, medinį dubenį, geležinį katiliuką, arklio liekanas ir keturis skirtingus dulus (nacionaliniai mongolų rūbai). Radimvietėje taip pat aptikta paklodžių, avies galva ir kelioninis krepšys, į kurį buvo sukrauta visa galinė avies kūno dalis, ožkos kaulai ir mažas odinis maišelis gėrimams nešiotis.

"Tai – pirma tokia rasta tiurkų kapavietė Mongolijoje ir, ko gero, visoje Centrinėje Azijoje, - pabrėžė B. Sukhbaataras. – Tai – labai retas radinys. Kape rasti artefaktai byloja apie tiurkų tikėjimą ir ritualus. Įdomu tai, kad tiurkai naudojo ne tik avių vilną, bet ir kupranugarių vilną. Iš kapavietėje rastų daiktų datavimo galima spręsti, jog kūnas buvo palaidotas maždaug VI a."

Paviešinus mumijos nuotraukas, viena iš jų sukėlė tikrą sąmyšį internete – 1500 metų amžiaus mumija avi tai, kas labai primena „Adidas“ sportbačius, kurių išskirtinis bruožas -trys baltos juostelės šonuose.

Vienas iš „Twitter“ vartotojų juokais pastebėjo: „Tai turėtų būti keliautoja laiku. Žinojau, kad anksčiau ar vėliau mes ją iškasime“, tuo tarpu kitas vartotojas pridūrė: „Ką? Laiku keliaujanti mumija? Ar „Adidas“ egzistavo jau tais laikais?“

Vienas „Twitter“ vartotojų net šmaikščiai pravedė paralelę tarp amžinai konkuruojančių sporto prekių ženklų „Adidas“ ir „Nike“: „Nors „Nike“ ir pritraukė daug žinomų atletų, užtat „Adidas“ kontraktus pasirašinėja su mumijomis.

„Facebook“ taip pat ūžė: „Juokiuosi garsiai. Mumija avi sportinius batelius? Tiesą pasakius, ir aš turiu keletą porų, bet jie man tarnauja ne tiek ilgai kaip jai“.

Muziejaus darbuotojams apie kalnuose galimai esančią kapavietę pranešė virtos kerdžius.

"Kapas rastas 2 803 m. virš jūros lygio, - pridūrė muziejaus darbuotojas. – Tokiame aukštyje oras yra retesnis ir šaltesnis, todėl kapas taip gerai išsilaikė. Kapo gylis – 3 metrai. Artefaktai byloja, kad šiose vietose gyvenę tiurkai buvo labai nagingi klajokliai. Turint omenyje, kad kape palaidotas nekilmingas, paprasta žmogus, galima daryti išvadą, kad tiurkai buvo puikūs amatininkai."

Altajaus kalnai driekiasi Sibire – Rusijos, Mongolijos, Kinijos ir Kazachstano teritorijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)