Rachel Pearson vadovaujami mokslininkai iš Londono universitetinio koledžo sugebėjo grąžinti regėjimą pelėms, kurių genome buvo pažeistas genas, atsakingas už šviesos transformavimą į stiebelių nervinius impulsus. Vietoje šviesai jautrių fotoreceptorių šaltinio biologai pasitelkė pelės jauniklių akių tinklaines. Jie atliko virtinę eksperimentų su sveikomis pelėmis, kurioms buvo persodinti stiebelių formos fotoreceptoriai, paženklinti specialia šviečiančia molekule.

Po to jie pamėgino grąžinti regėjimą graužikams su geno defektu, persodindami jiems kelis tūkstančius stiebelių „užuomazgų“. Iš jų išsivystė pilnaverčiai stiebeliai, kurie pasižymėjo tokia pačia struktūra ir jautrumu šviesai, kaip ir sveikų pelių tinklainės fotoreceptoriai. Be to, jie sėkmingai susijungė su neuronais, perduodančiais informaciją į galvos smegenų regėjimo centrus.

Biologai taip pat atliko specialų eksperimentą, kuris patvirtino, kad pažeistą geną turėjusios pelės tikrai atgavo regėjimą. „Panašūs tyrimai gali tapti pagrindu ir žmonių, netekusių regėjimo dėl degeneracinių akių pakitimų, gydymo metodikai. Be to, mūsų darbas įdomus ir dėl centrinės nervų sistemos sutrikimų gydymo, nes ji pademonstravo neįtikėtiną sugebėjimą susijungti su transplantuotais neuronais“, - teigė vienas iš tyrimo autorių Robinas Ali.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją