Dabar mokslininkai iš dviejų Danijos universitetų pabandė apskaičiuoti šį skirtumą: jie sutiko su senojo mokslininko hipoteze, kad pluta yra senesnė nei Žemės viduriai, tačiau pakoregavo laiko ribas. Kaip R. Feynmanas tvirtino, kad amžiaus skirtumas yra kelios dienos, mokslininkai įsitikinę, kad jis yra bent 2,5 metų.

Jų tyrimas jau publikuotas Arxiv ir bus išleistas žurnale „European Journal of Physics“.

Studijos autoriai Ulrikas Uggerhojus ir Rune Mikkelsenas iš Orhuso universiteto bei Janas Faye'is iš Kopenhagos universiteto nesitiki, kad jų paskaičiavimai pakeis pasaulį. Jie siekia naudos fizikos besimokantiems mokiniams ir studentams.

Savo tyrime, naudodamiesi „realistiniu“ Žemės modeliu, mokslininkai aprašo keletą paskaičiavimų, leidžiančių jiems teigti, kad Žemės plutos ir centro amžiaus skirtumas yra 2,5 metų. Ir net jei Žemės masė būtų pasiskirsčiusi vienodai, kai taip nėra, šis skirtumas būtų bent 1,5 metų.

Panašiai galima skaičiuoti ir Saulės paviršiaus ir centro amžiaus skirtumus: tik dėl milžiniško jos dydžio, masės ir amžiaus, vidaus ir išorės amžiaus skirtumas bus daug didesnis. Remiantis jų skaičiavimais, Saulės centras yra 39 tūkst. metų jaunesnis nei paviršius.

Kaip tvirtinama tyrime, „pedagoginė šios diskusijos vertė neabejotina: siekiame parodyti mokiniams, kad bet kuris skaičius arba pastebėjimas, nesvarbu, kas jį atliko, turi būti vertinamas kritiškai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)