Paprastai sistemoje būna viena žvaigždė, gali pasitaikyti kelios, tačiau trys žvaigždės – retenybė, kuri liudija apie sudėtingą šių trijų kūnų judėjimą. Ši sistema reta ne tik dėl čia esančių trijų saulių, bet ir dėl vienos stabilios planetos. Tokį reiškinį mokslininkai yra stebėję tik trejetą kartų.

Mokslininkai galvojo, kad KELT-4 sistema – „karštojo Jupiterio“ planetos, vadinamos KELT-4Ab namai – yra daug paprastesnė ir labiau paplitusi dvinarė sistema. Visai neseniai „Astromical Journal“ paskelbti duomenys paneigė iki šiol egzistavusias idėjas – šioje planetoje teka trys saulės.

Sistemoje esanti planeta išties skrieja tik apie vieną žvaigždžių – KELT-4A, taigi techniškai būtent ši žvaigždė yra planetos vienintelė saulė. KELT-4Ab apskrieja ją per tris dienas. Teoriškai kažkam, stovinčiam ant šios planetos, jos žvaigždė atrodytų 40 kartų didesnė nei mūsų saulė. Aišku, ant šios planetos stovėti būtų neįmanoma, nes ją sudaro dujos.

Rašoma, kad KELT-4A yra gana arti mūsų ir šviesi, todėl ji bus tinkamesnė šios kategorijos sistemų tyrimams nei kitos anksčiau atrastos tris saules turinčios sistemos.

Kitos dvi žvaigždės iš planetos atrodytų daug blankesnės – maždaug tokios, kaip mūsų planetos palydovas Mėnulis – ir ne didesnės už mūsų danguje matomas žvaigždes. KELT-4B ir -4C – pora žvaigždžių taip pat sukasi aplink KELT-4A. Ir nors tai jas paverčia šios sistemos dalimi, jos nuo savo žvaigždės yra aštuoniskart toliau nei Plutonas nuo Saulės. Mokslininkai paskaičiavo, kad šių žvaigždžių kelionė aplink KELT-4A trunka 4 tūkst. metų. KELT-4B ir KELT-4C taip pat keliauja viena aplink kitą, ir tai joms užtrunka apie 30 metų.

Kaip rašo „washingtonpost.com“, mokslininkams sistema įdomi dėl vieno dalyko – juos domina „karštasis Jupiteris“. Remdamiesi planetinės evoliucijos modeliais, mokslininkai tvirtina, kad šie milžiniški dujų, kurios panašios į Jupiterio, dariniai turėtų artėti prie savo saulės. Mokslininkai nori patikrinti teoriją, kad karštieji jupiteriai yra planetos, kurios susidarė toliau nuo savo žvaigždžių ir gali prie jų artėti.

Tyrimą vykdantis Astrofizikos Harvardo-Smithsonian centro mokslininkas Jasonas Eastmanas tvirtino, kad jis ir jo kolegos planuoja panaudoti Europos kosmoso agentūros saletitą Gaia ir toliau studijuoti šių žvaigždžių judėjimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)