XIV a. Kinijos medikai jau rašė apie žiedadulkių teigiamą poveikį žmogaus sveikatai. Bėgant šimtmečiams vis dažniau įvairių šalių metraščiuose buvo minimas stebuklingas žiedadulkių poveikis.

Ne tik žmonija naudojasi unikaliomis žiedadulkių savybėmis. Bitėms žiedadulkės yra svarbus maisto šaltinis, be kurių kruopščiosios darbininkės negalėtų išgyventi. Jau ankstyvą pavasarį, pražydus pirmiesiems augalams, bitės pradeda rinkti žiedadulkes ir kaupti savo maisto atsargas. Pražydus pirmiesiems augalams, pasirodo ir pirmieji alergijų simptomai. Žiedadulkės, ne vieną šimtmetį gydžiusios žmoniją, vis dažniau siejamos su alergija ir nemaloniais pojūčiais.

Tačiau žmonija nesiliauja naudotis žiedadulkių teikiama nauda. Atsitikus nelaimei dažnai nežinome, kas galėjo būti to priežastimi. Kriminalistai suka galvą, kas galėjo nutikti. Dažnai atliekamas palinologinis tyrimas, padedantis atsakyti į daugelį kriminalistams iškylančių klausimų. Žiedadulkės gali „pasakyti“, kur asmuo ar objektas buvo nelaimės metu. Žiedadulkių tyrimai padeda išspręsti ne vieną bylą.

Pavyzdžiui, masinių kapaviečių Bosnijoje tyrimai ir žiedadulkių sudėties analizės rezultatai XXI amžiaus pradžioje leido Jungtinių tautų karo nusikaltimų tribunolui nuteisti karo nusikaltėlius. Prof. T. Brownas iš Eksterio universiteto Didž. Britanijoje teigia, kad lyginamoji analizė padėjo nustatyti, jog aukos iš masinių kapaviečių Srebrenicoje ir apylinkėse buvo perlaidotos, taip mėginant nuslėpti egzekucijos faktą. Viena egzekucijos vieta ir kapavietė buvo kviečių lauke. Ekshumavus palaikus, rastus kitoje - perlaidojimo - vietoje, pavyko ant palaikų, jų skeletų ertmėse aptikti šių javų žiedadulkes.

Aerobiologijos laboratorijoje - vienintelėje Lietuvoje užsiimančioje oru plintančių žiedadulkių tyrimais sužinosite, kokie tradiciniai ir šiuolaikiniai metodai yra naudojami žiedadulkėms pažinti. Kur naudojamos šio mokslo žinios? Ar tiesa, kad žiedadulkės gali išduoti nusikaltėlį?

Plačiau apie tai išgirsite Mokslo festivalyje, dr. Lauros Šukienės paskaitoje „Kas slypi žiedadulkėje?“, kuri įvyks rugsėjo 11 dieną 13 val. Šiaulių universiteto Technologijos ir gamtos mokslų fakulteto 212 aud. (Vilniaus g. 141).