Jis išgavo tobulą mėlynos atspalvį. Atspalvis yra ypatingas ne tik dėl vaiskios spalvos, bet ir dėl savo panaudojimo būdų: taip nudažyti namai būtų energiškai efektyvūs.

Šios spalvos pavadinimas yra „YinMn blue“(liet.k. YinMn mėlyna), ir jis buvo sukurtas pagal ją sudarančius elementus. Nors spalva atrasta 2009-aisiais, parodyta ir pradėta naudoti ji buvo visai neseniai.

„Tai buvo netikėtas atradimas. Mes tyrėme mangano oksidus ir aiškinomės jų elektronines savybes. Tikrai nebandėme atrasti naujų spalvų“, – pasakojo medžiagų mokslo profesorius Mas Subramanian ir pridūrė, kad vieną dieną eidamas pro šalį jis pastebėjo studentą, dirbantį su mėginiais: „Pamačiau tą mėlyną, labai mėlyną spalvą. Tada iškart suvokiau, kad čia nutiko šis tas ypatingo.“

Maždaug 1200 laipsnių karščio temperatūroje mangano oksidas tampa vaiskiai mėlynas. Naujasis pigmentas susidaro dėl unikalios mangano kristalinės struktūros, kuri leidžia jo jonams sugerti raudonus ir žalius šviesos bangas bei atspindėti tik mėlyną.

Pigmentas yra labai stiprus, o spalva išlieka netgi patekusi į aliejus ir vandenį.

YInMn mėlyna Oregono universiteto nuotr.

Šios spalvos dažų jau galima įsigyti. Kai kurie menininkai jau ją naudoja. Profesorius tikisi, kad ji bus pradėta naudoti ir statybų pramonėje, nes šis pigmentas labai saugiai ir lengvai pagaminamas, taip pat gali taupyti energiją: spalva daug geriau atspindi infraraudonuosius spindulius, taigi ja nudažyti stogai gali išlaikyti pastatus vėsesnius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)