Besisukančio vandens dariniai, vadinamieji mezosūkuriai yra 100-500 km skersmens. Jie susiformuoja, kai vandenį destabilizuoja tokios kliūtys, kaip, pavyzdžiui, sala. Sūkuriai per vandenyną neša didelį vandens ir šilumos kiekį tol, kol per kelias dienas ar mėnesius nustoja suktis ir prisitaiko prie juos supančio vandens.

Buvo daroma prielaida, kad keliaudami sūkuriai šilumą palaipsniui išsklaido į visas puses, tad vargu ar tai kaip nors veikia klimatą. Tačiau dabar pirmą kartą jų pernešamas vandens bei šilumos kiekis buvo išmatuotas ir pasirodė, kad sūkuriai klimatą veikia labai stipriai.

Bo Qiu iš universiteto Havajuose, Honolulu, kartu su kolegomis sūkurių atpažinimui pasinaudojo palydovų sukauptais 1992-2012 m. duomenimis ir plūduriuojančiais jutikliais apibrėžė jų formas, apimtis bei temperatūras.

Komanda nustatė, kad sūkuriai perneša tiek pat vandens, kiek ir didžiausios vandenyno srovės. Dėl Žemės sukimosi jie dažniausiai juda į vakarus. Dėl to į žemynų rytines pakrantes kas sekundę atkeliauja daugiau nei 30 mln. tonų vandens.

Vakariniai vandenys

„Didelė staigmena buvo sūkurių į vakarus nunešamas vandens kiekis“, sako B. Qiu.

Vis dar nėra aišku kaip tai paveikia orą, tačiau panašu, kad tai reikšminga. Kai kurie didžiausi klimato kintamieji veiksniai, pavyzdžiui, El Niño Pietų osciliacija, sukeliami šilumos kaitos vandenyne, vėjo bei vandenyno srovių. Pasak B. Qiu, sūkuriai gali turėti panašų poveikį ir tik juos suprasdami, galėsime tiksliau prognozuoti klimato kaitos vietinius efektus.

Pavyzdžiui, sūkurių veikiamos srovės tikriausiai sukelia itin ekstremalius orus Japonijoje, sako Wenju Cai iš CSIRO Melburne, Australijoje. Milžiniškos Kuroshio srovės nešamas šiltas vanduo taip pat sukelia ekstremalų orą, o dar šiltesnį vandenį nešantys sūkuriai situaciją tik dar pablogina.

Taip pat dar nėra aišku, kokią įtaką sūkuriai turės ateityje. Tai priklausys nuo to, kaip juos paveiks klimato kaita, tačiau B. Qiu su savo komanda to dar neištyrė.

Gali būti, kad šiltesniame pasaulyje sūkurių padaugės ir jie taps daug didesni. Jie yra oro audrų atitikmuo vandenyne, o kadangi prognozuojama, kad audros ir uraganai stiprės dėl papildomo šilumos kiekio, galima tikėtis, kad stiprės ir sūkuriai.

Plačiau apie šį tyrimą - čia.