Jį surasti padėjo lazeriai, gebantys „matyti“ po žeme.

Mokslininkai svarsto, kad šis miestas galėjo priklausyti didžiausiai 12 a. imperijai.

Australas archeologas Damianas Evansas tvirtino, kad jo tyrimų rezultatai ateinančią savaitę bus publikuoti archeologijos mokslų žurnale „Journal of Archaeological Science“.

Jis patvirtino, kad lazerinio skenavimo technologija atskleidė, kad po tropiniais Kambodžos miškais atrasta daug miestų, kurių amžius svyruoja nuo 900 iki 1,4 tūkst. metų. Jis sakė, kad kai kurie jų yra milžiniški – dydžiu prilygsta Kambodžos sostinei Pnom Penui.

Kaip rašo guardian.co.uk, apie šį miestą iki dabartinių mokslininkų tyrimų žinoma nebuvo. Tačiau jis yra stebėtinai arti šventyklų regiono Angkor Vato. Atradimas itin svarbus archeologams ir kultūros istorijos tyrinėtojams: jie jau kelia naujas prielaidas apie Pietryčių Azijos istoriją.

Kai kurie ekspertai tiki, kad 2015 m. archeologinio projekto, skirto nuskenuoti 1,9 tūkst. kv. km., metu, buvo surasti milžiniški, labai tankiai apgyvendinti miestai, kurie 12 a. galėjo priklausyti didžiausiai pasaulio imperijai.

Europos tyrimų konsulas finansavo šią studiją dėl pirmosios šio archeologo ekspedicijos, vykusios 2012 m. Jos metu buvo atrasta sudėtingų urbanistinio kraštovaizdžio elementų, jungusių viduramžių šventyklų miestus. Tai jiems tapo įrodymu, kad prie Kuleno kalno gali būti palaidotas senovinis miestas.

Praėjusiais metais atlikti tyrimai lazeriu tai įrodė.

Aptiktas ne tik miestas, pakeisiantis civilizacijų vystymosi istoriją. Vienas tyrimo atradimų liudija, kad naujai atrastas civilizacijos lopšys turėjo vandens sistemą. Panašu, kad ji buvo sukurta ir įdiegta šimtus metų prieš tą datą, kurią archeologai laiko nuotekų sistemos gimimo laiku.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)