Tyrimo autoriai daro išvadą, kad vyrai, mėgstantys aštresnį maistą, gali būti vyriškesni nei vyrai, kurių skonio receptoriai labiau džiaugiasi blankaus skonio maistu.

Prancūzijos gurmanai tradiciškai vengia aštraus, stipraus skonio maisto, taigi, jiems toks tyrimas, teigiantis, kad pipirus ir karį mėgstantys vyrai už juos pranašesni, turėtų būti tarsi rakštis minkštoje vietoje.

Bet tyrimo autoriais nepasitikėti sunku – tai yra gerbiami mokslininkai, dirbantys ne mažiau gerbiamame Grenoblio universitete. Jie tvirtina, kad reguliarus aitriųjų pipirų vartojimas gali padidinti testosterono kiekį – manoma, kad šis hormonas vyrams suteikia daugiau agresijos ir polinkio į lytinį aktyvumą.

Vienas iš tyrimo autorių, Laurentas Begue, sakė: „Mūsų rezultatai dera su daugybe kitų tyrimų, parodančių ryšį tarp testosterono ir polinkio į finansinę, seksualinę bei kitokią riziką“.

Tyrimą, pavadintą „Some like it Hot“ („Kai kuriems patinka aštriau“) publikavo recenzuojamas žurnalas „Physiology and Behavior“.

Dalyvauti tyrime prof. L. Begue pakvietė 114 Grenoblio gyventojų vyrų nuo 18 iki 44 metų.

Paimti visų tiriamųjų seilių mėginiai – pagal juos nustatytas testosterono lygis kraujyje. Vėliau tiriamieji buvo pakviesti paragauti bulvių košės, kurią galėjo pasigardinti čili padažu. Vyrai, kurie prisikrovė daugiausiai čili padažo, buvo tie, kurių testosterono lygis buvo aukščiausias.

Testosteronas skatina vyrus ieškoti naujų patirčių ir pojūčių, todėl jie neretai bičiuliaujasi su „labiau jaudinančiomis socialinėmis grupėmis ir labiau rizikuoja“, - sakė profesorius.

„Šiuo atveju vyrai rizikavo maisto ragavime. Taip pat tikėtina, kad reguliariai vartojant aštrų maistą testosterono lygis auga, nors kol kas tai eksperimentiškai įrodyta tik su graužikais“, - teigė L. Begue.

Kol kas aitriųjų pipirų poveikio moterims mokslininkai netyrė, bet komentatoriaijau galvoja, kad šią ataskaitą perskaitę Prancūzijos virėjai gali radikaliai pakeisti savo receptus ir savo maistą pradės gausiai gardinti pipirais.

Prancūzai, skirtingai nei už Lamanšo sąsiaurio gyvenantys britai, aitraus maisto nevertina. Daugelis jų čili pipirus vertina kaip įžeidimą skonio receptoriams ir mėgsta subtilesnius, švelnesnius klasikinės prancūziškos virtuvės skonius.

Bet negalima atmesti tikimybės, kad nuo šiol pipirus jie pradės vertinti tarsi vyriškumo įrodymą ir pradės juos vartoti taip gausiai, kad net akys ašaros.

Amerikietis mokslininkas Jamesas M. Dabbsas savo 2000 metais parašytoje knygoje testosteroną yra apibūdinęs kaip „didvyrių, šelmių ir meilužių“ hormoną. Jis aukštą testosterono lygį taip pat sieja su didesniu polinkiu į bendrą nusikalstamumą ir seksualinę agresiją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)