„LituanicaSAT-1“ iniciatoriai Vytenis Buzas ir Laurynas Mačiulis palydovą išlydėjo Tarptautiniame Vilniaus Oro uoste. „Šis mažas, tačiau visai Lietuvos technikos ir mokslo istorijai reikšmingas palydovas į JAV išskrido penktadienio vakare. Vakar gavome patvirtinimą iš palydovą priėmusių „Nanoracks“ atstovų, kad JAV, Cincinatyje (Ohajo valstija), muitinės procedūrą palydovas praėjo sėkmingai ir šiandien buvo perduotas „Nanoracks“ kompanijos, kuri ir organizuos skrydį į kosmosą, specialistams paruošiamiesiems darbams“,- teigia Misijos vadovas Vytenis Buzas.

Pasak UAB „DHL Lietuva“ viceprezidento Mindaugo Pivoriūno, būdami skubių siuntų verslo pradininkais,  DHL nutarė padėti Lietuvos kosmoso entuziastams tuo, ką išmano ir daro geriausiai – nugabendami palydovą į JAV. „Ši siunta dėl pačio projekto svarbos Lietuvai įvertinta kaip ypatingai svarbi ir išskirtinė. Patvirtiname, kad palydovas į JAV nukeliavo saugiai, buvo išmuitintas bei pristatytas atsakingiems asmenims per numatytą terminą . Tikimės, kad tai- ne paskutinė DHL kosminė siunta iš Lietuvos“,- teigia M.Pivoriūnas.

„Sukurdami pirmąjį veikiantį bei pilnai funkcionuojantį lietuvišką palydovo aparatą, VU mokslininkai parodė mūsų potencialą ir kuria Lietuvos kosmoso technologijų perspektyvą. Šiuo žingsniu Vilniaus universitetas pradeda Lietuvos kaip kosmines technologijas kuriančios valstybės erą“, - teigia l. e. p. VU rektorius prof. Jūras Banys.

Ryšį su palydovu užmegzti galės kiekvienas lietuvis. Tereikia radijo stotelėje palydovui skriejant orbita nustatyti atitinkamus dažnius: FM Radijo švyturio dažnis: 437,275 MHz (šaukinys LY5N); FM balso retransliatoriaus dažniai: į palydovą – 145,950 MHz, iš palydovo - 435,180 MHz; Subtoninis raktas (CTCSS/PL) – 67 Hz. Netrukus bus paskelbta radijo ryšio užmezgimo instrukcija pradedantiesiems radijo mėgėjams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)