VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Paulius Lukauskas, vertindamas gyvybės mokslų sektoriaus perspektyvas, pabrėžia, kad Lietuvos verslo konkurencingumo stiprybė yra eksportas, o ateitis priklauso šalims, kurios tikslingai orientuojasi į aukštos pridėtinės vertės paslaugų ir produktų kūrimą. „Gyvybės mokslų sektorius, ypač biotechnologijos sritis, mūsų šalyje labai išplėtota ir turi palankias sąlygas augti, o investicinė aplinka yra draugiška bendroms įmonėms su užsienio partneriais steigti“, – įsitikinęs VšĮ „Versli Lietuva“ vadovas. Pasak jo, gyvybės mokslais paremta ekonomika – bioekonomika – tampa vienu iš pagrindinių prioritetų stiprinant šalių konkurencingumą ir ekonomikų gyvybingumą. Tai liudija ir didėjantis šio sektoriaus indėlis į mūsų šalies BVP.

Šiuo metu jis sudaro apie 1 proc., tačiau prognozuojama, kad, išlaikant dabartinį augimą ir įvertinant perspektyvas, jau netolimoje ateityje gyvybės mokslų sektoriaus indėlis pasieks apie 2 proc. šalies BVP. Realų jo augimą, VšĮ „Versli Lietuva“ generalinio direktoriaus Pauliaus Lukausko teigimu, patvirtina ir statistika. Per paskutinius keletą metų gyvybės mokslų sektorius augo 22 proc. per metus, o eksportuojama yra net per 80 proc. šalies produkcijos. Pernai eksportas siekė net 276,2 mln. Lt: 21,1 proc. – į Švediją, 10,9 proc. – į Vokietiją; 8,1 proc. – į Italiją; 6 proc. – į Jungtinę Karalystę; 6,7 proc. – į Daniją; 4,7 proc. – į Rusiją; 4,6 proc. – į Norvegiją; 4,3 proc. – į Lenkiją, 4 proc. – į Prancūziją; ir 2.7 proc. – į Latviją.

VšĮ „Versli Lietuva“ generalinis direktorius Paulius Lukauskas taip pat pabrėžia, kad Lietuva kartu su forumo partnerėmis Latvija ir Estija siekia tapti Šiaurės Europos gyvybės mokslų centru. „Čia jau veikia daugiau nei 200 šios srities įmonių, taip pat mokslo technologijų parkai, inovacijų slėniai, siūlantys puikias galimybes investuotojams, verslininkams. Daugybė talentų, strateginės investicijos į reikalingą infrastruktūrą ir palankią aplinką yra sąlygos, dėl kurių į šias šalis atėjo visame pasaulyje puikiai žinomos korporacijos. Čia skaičiuojama ir ne viena vietos verslininkų sėkmės istorija, atspindinti gyvybės mokslų potencialą regione. Daug mokslininkų dirba Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje. Iš čia kilę mokslininkai patirties semiasi ir užsienio universitetuose, mokslinių tyrimų centruose, kur dirba su srities išradimais, inovacijomis“, – pasakoja Paulius Lukauskas. Jis džiaugiasi, kad renginio metu mokslininkai buvo pirmieji užmezgę bendradarbiavimą – pasirašytas plataus spektro bendradarbiavimo memorandumas tarp Hjustono universiteto (JAV) ir VGTU dėl jungtinių studijų ir tyrimų programos, akademinio personalo mainų statybų ir aplinkos inžinerijos, energetikos vadybos ir technomatematikos srityse.

Dalyvavimą forume teigiamai įvertino ir verslo atstovai „Turėjome apie 10 tikrai naudingų susitikimų. Mūsų gaminamais prietaisais domėjosi Izraelio įmonių atstovai, dalį jų domino ilgalaikio bendradarbiavimo galimybės, sulaukėme ir įvairių pasiūlymų, kuriuose mūsų produkcija galėtų tapti didesnių technologinių projektų dalimi“, – sako UAB „Villtechmedos“ rinkodaros direktorius Raimondas Binkys. Jo teigimu, nors bendrovės pagrindinis tikslas buvo plačiau prisistatyti biotechnologijų sektoriui, ką pavyko įgyvendinti su kaupu, dalyvavimas davė ir daugiau vaisių – atrasta potencialių kontaktų ir produkcijai platinti, ir kitoms veikloms.

Gyvybės mokslų forumo „Life Sciences Baltics 2012“ organizatoriai informuoja, kad užsienio verslininkai ir mokslininkai Lietuvoje daugiausia domėjosi tyrimų paslaugomis, medicinos įranga, investavimo galimybėmis, pradedančiosiomis Lietuvos kompanijomis (vadinamaisiais „start`upais“). Forume vyko specialiai parengta „Start-up“ mokymų programa gyvybės mokslų verslo startuoliams, o specialios savo verslo pristatymų investuotojams sesijos metu trys geriausieji buvo apdovanoti pasaulinės plataus technologinių gaminių ir sprendimų spektro tiekėjos „Bruker“ korporacijos įsteigtais piniginiais prizais: 1-oji vieta ir 2000 Lt prizas atiteko „Vittamed“; 2-oji vieta ir 1000 Lt – „Biothermodinamics and Drug Testing Laboratory“; o 3-iąja vieta ir 500 Lt prizu apdovanota „Integrated optics“. Pastarosios atstovams atiteko ir pagrindinis, VšĮ „Versli Lietuva“ įsteigtas prizas – kelionė į Akrono „BioMedical Corridor“ (unikalus medicinos ir mokslo, tyrimų įstaigų bei verslo startuolių klasteris Ohajo valstijoje, JAV) pasaulinį verslo akseleratorių (Global Business Accelerator).

Gyvybės mokslų forumas „Life Sciences Baltics 2012“ , vykęs rugsėjo 12–14 d., yra pirmasis ir didžiausias tokio pobūdžio forumas Baltijos šalyse ir yra skirtas pristatyti Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyvybės mokslų potencialą tarptautiniu mastu. Forumo metu vyko tarptautinė konferencija, Baltijos šalių gyvybės mokslų pramonės paroda, verslo partnerystės renginys, „Start-up“ programa, įmonių vizitai į pagrindines šalies gyvybės mokslų bendroves, klinikas bei tyrimų centrus, studentų konferencija „The Coins“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)