Mokslininkai išsiaiškino dėl ko pamirštame kur pasidedame vienokius ar kitokius daiktus ir įrodė, kad atmintį gali pagerinti nebrangūs vaistai, JAV daugelį metų vartojami kraujospūdžiui mažinti

Ateityje kiekvienas žmogus, norinti apsisaugoti nuo „senatvinių akimirkų“, galės vartoti guanfaciną ar panašų vaistą.

Vartojant šiuos vaistus bus lengviau atsiminti PIN kodus ir telefono numerius, nereikės beviltiškai ieškoti automobilio ar buto raktų. Bet svarbiau yra tai, kad geresnė atmintis palengvintų karjeros vystymą ir padėtų išsaugoti nepriklausomybę nuo kitų žmonių pagalbos kaupiantis amžiaus naštai.

Yale universiteto (JAV) mokslininkai atliko tyrimą su beždžionėmis: šioms buvo pateikta užduotis, atitinkanti žmogišką užduotį surasti automobilio raktus – primatai žaidė kompiuterinį žaidimą, kurio tikslas buvo rasti paslėptą skanėstą.

Jauni gyvūnai skanėsto vietą galėjo išlaikyti atmintyje iki 5 sekundžių. Tačiau senesni gyvūnai šią informaciją sugebėjo prisiminti perpus trumpiau. Darbinė atmintis – arba sugebėjimas įsiminti informaciją apie raktų buvimo vietą ar telefono numerius – priklauso nuo smegenų ląstelių tarpusavio ryšių prefrontalinėje žievinėje smegenų srityje.

Ląstelės per tarpusavio ryšius „bendrauja“ - gali viena kitą aktyvuoti ir saugoti atmintį.

Beždžionėms senstant tarpląsteliniai ryšiai silpsta, ląstelės rečiau aktyvuojasi.

Tačiau vartojant guanfaciną vyresnių beždžionių smegenų procesai žymiai pagerėjo ir beveik prilygo jaunų beždžionių smegenų veiklai.

Žurnale „Nature“ publikuotame straipsnyje mokslininkai teigė, kad tam su amžiumi smegenyse kaupiasi tam tikri cheminiai junginiai, kurie patenka į ląsteles ir slopina atmintį. Guanfacinas stabdo šių sankaupų susidarymą.

Yale universiteto specialistai jau pradėjo guanfacino tyrimus su sveikais vyrais ir moterimis, norėdami išsiaiškinti, ar vaistas žmones veikia taip pat, kaip ir beždžiones.

Tyrimui su beždžionėmis vadovavusi prof. Amy Arnsten sakė, kad ateityje žmonės galėtų vartoti guanfaciną ar kitą panašų vaistą nuo vidutinio amžiaus, kad jų atmintis išliktų aštri vėlesniais metais.

Toks gydymas būtų naudingas žmonėms, kuriuos kamuoja paprasčiausias išsiblaškymas, tačiau vargu ar jis būtų naudingas grumiantis su Alzheimerio liga.

Tačiau geros smegenų funkcijos palaikymas gali padėti bent atitolinti ligos vystymąsi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją