„Šiandien TKS atliko šimtatūkstantąjį apsisukimą aplink Žemę“, – sakoma pranešime, kurį paskelbė netoli Maskvos įsikūręs kosminių skrydžių valdymo centras.

Orbitinis kompleksas, kuris skrieja maždaug 400 km aukštyje apie 28 tūkst. km. per valandą greičiu, apsisuka aplink Žemę kas 1,5 valandos.

100 000-asis apsisukimas truko nuo 7 val. 35 min. iki 9 val. 10 min. Maskvos (ir Lietuvos) laiku, nurodė valdymo centras.

Iki šiol TKS yra nuskriejusi jau apie 4,2 mlrd. kilometrų, o toks atstumas prilygsta „maždaug 10 kelionių į Marsą ir atgal“, sakoma JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) pranešime TKS oficialioje „Twitter“ paskyroje.

„Tai reikšmingas pasiekimas ir dovana tarptautinei partnerystei, kurią sudaro Europos kosmoso agentūra, Rusija, Kanada, Japonija, ir Jungtinės Valstijose“, – amerikietis borto inžinierius Jeffas Williamsas sakė vaizdo pranešime iš stoties, kurį paskelbė NASA.

J. Williamsas atlieka savo trečią misiją TKS ir šiuo metu yra stotyje kartu su NASA astronautu Timothy Kopra, Britanijos Timu Peake'u ir rusais Jurijumi Malenčenka, Aleksejumi Ovčininu ir Olegu Skripočka.

Rusijos skrydžių valdymo centro vadovas Maksimas Matiušinas taip pat gyrė TKS kaip „puikų realaus ir veiksmingo tarptautinio bendradarbiavimo pavyzdį“, leidžiantį „vykdyti didelius proveržius nešančius projektus, kurie yra gyvybiškai svarbūs visai civilizacijai“.

Pirmasis TKS modulis „Zaria“ („Aušra“) buvo iškeltas į orbitą prieš daugiau negu 17 metų – 1998-ųjų lapkričio 20 dieną.

Pirmoji TKS įgula, kurią sudarė amerikietis astronautas Billas Shepherdas ir rusų kosmonautai Sergejus Krikaliovas bei Jurijus Gidzenka, į orbitinę stotį atskrido 2000 metais, o nuo to laiko šis kompleksas buvo nuolat apgyvendintas.

Dabar TKS, į kurią buvo investuota apie 100 mlrd. JAV dolerių, sudaro 15 modulių; stoties užimamas plotas prilygsta futbolo aikštei.

„Toks ilgas TKS darbo laikotarpis įrodo, kad žmonija turi technologijų, reikalingų nuolatiniam darbui orbitoje ir kad mes turime potencialą tolesniems kosminiams skrydžiams“, – pažymėjo M. Matiušinas.

Po to, kai JAV užbaigė daugkartinio naudojimo erdvėlaivių „Space Shuttle“ programą, Rusija dabar vienintelė skraidina žmones į TKS iš savo Baikonūro kosmodromo Kazachstane.

Paprastai stotyje dirba šeši žmonės, o kapsulės „Sojuz“, naudojamos astronautų skrydžiams į TKS ir atgal į Žemę, yra trivietės.

Per TKS darbo laiką joje yra dirbę 226 žmonės iš 15 šalių, nurodė Rusijos skrydžių valdymo centras.

Planuojama, kad TKS veiks iki 2024 metų, o visos dalyvaujančios šalys, išskyrus Europos Sąjungą, yra įsipareigojusios finansuoti stoties darbą bent iki to laiko.