Tačiau, liečiantis dviems medžiagoms, dalis krūvio pereina iš vienos į kitą. Dėl to, vienoje medžiagoje atsiranda teigiamų dalelių, o kitoje – neigiamų dalelių perteklius. Medžiagos atsiskyrus, viena jų lieka įkrauta teigiamai, o kita – neigiamai. Jei daiktai atskiriami vienas nuo kito nespėjus atstatyti krūvių, atsiranda elektrostatinis krūvis.

Kodėl patiriame elektros smūgius, prisilietę prie durų rankenos?

Daugelio šiandieną dėvimų batų padai pagaminti iš plastiko, kuris yra puiki izoliacinė medžiaga. Vaikštant, batų paduose atsiranda statinis krūvis, ypač tuomet, jei grindys padengtos izoliuojančia medžiaga. Kai kurios sintetinės dangos pakankamai gerai generuoja statinę elektros energiją.

Batų padų krūvis indukuoja statinį elektros krūvį ant žmogaus kūno. Kai kuriais atvejais įtampa gali siekti iki 15 tūkst. voltų, tačiau dažniausiai ji būna apie 5 tūkst. voltų. Iš tiesų, daugelis žmonių net nepajunta elektros smūgio, jei statinio elektros krūvio įtampa yra mažesnė, nei 2 – 4 tūkst. voltų.

Namie galima pabandyti vaikščioti basomis. Jūs greičiausiai nepatirsite elektros smūgio.

Kodėl aš patiriu elektros smūgį, o kolegos ne?

Taip gali nutikti dėl daugybės priežasčių. Visų pirma, vieni žmonės yra jautresni statinėms iškrovoms, nei kiti. Be to, jūs galite sukaupti didesnį kiekį statinės elektros energijos, nei kolegos. Tai priklauso nuo kūno dydžio, avalynės tipo ir pan.

Ar statinė elektros energija priklauso nuo oro sąlygų?

Statinis krūvis dažniausiai atsiranda, kai oras yra sausas. Lauke taip atsitinka, kai temperatūra nėra aukšta, o oro drėgnumas mažas. Patalpose statiniams krūviams atsirasti reikalingas sąlygas užtikrina centrinė šildymo sistema, ar kondicionavimo įrenginiai.

Kaip išvengti statinių smūgių?

Deja, tai nėra labai paprasta. Patalpose rekomenduojama padidinti oro drėgnumą. Taip pat reiktų dėvėti avalynę su padais, pagamintais iš natūralių medžiagų, pvz. odos. Pramoniniuose objektuose, kur elektros iškrova gali sukelti gaisro pavojų, darbuotojai dėvi specialią avalynę, sumažinančią ant kūno susiformuojantį elektrostatinį krūvį.

Mažiau problemų kils, jei grindų danga pagaminta iš nepolimerinių medžiagų, pavyzdžiui, cemento ar medžio. Grindis taip pat galima padengti specialiomis medžiagomis.

Ar statiniai smūgiai kelia pavojų sveikatai?

Egzistuoja šiokia tokia rizika susižaloti patyrus elektrostatinį smūgį. Dažniausiai traumos būna susijusios su išgąsčiu. Pavyzdžiui, žmogus staigiai atitraukia ranką nuo durų rankenos ir alkūne trinkteli į šalia esančią sieną.

Kodėl „elektra trenkia“ išlipant iš automobilio?

Statinį elektros smūgį išlipus iš automobilio ir uždarant dureles kada nors patyrė beveik kiekvienas. Daugelis žmonių mano, kad dėl to kaltas automobilis, pvz. netvarkinga elektros sistema. Tačiau taip nėra.

Sėdint automobilyje, drabužiai pastoviai liečiasi su sėdyne. Taip atsiranda elektrostatinis krūvis. Dalį jo žmogus išlipdamas „pasiima su savimi“. Prisilietus prie automobilio durelių, elektrostatinė energija iškraunama, bei patiriamas smūgis.

Prieš išlipant iš automobilio patartina laikytis už metalinių durelių dalių. Tokiu būdu statinis krūvis perduodamas „neskausmingai“. Taip pat, norint išvengti smūgio, galima pirma paliesti stiklą, o ne metalines dureles.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)