T. ir M. Luneckai jau yra sukūrę keletą robotų. Vienas jų – nelygiu paviršiumi galintis judėti šešiakojis robotas. Tomas šiuo metu tobulina judėjimą per nelygius paviršius, o Mindaugas dirba energijos sąnaudų mažinimo srityje, rašoma universiteto pranešime.

„Kembridžo universitete organizuojama mokykla ir dirbtuvės sutapo su mano doktorantūros darbo tema – „Šešiakojo roboto energijos sąnaudų minimizavimas“. Šis sutapimas parodė, jog šiuo metu svarbu ne tik paties roboto kūrimas, bet ir tai, kad jis būtų nekenksmingas aplinkai, mažiau sunaudotų energijos. Būtent todėl dabar tiriu roboto energijos sąnaudas įvairiomis sąlygomis ir priklausomybę nuo skirtingų parametrų. Galvoju parašyti adaptyvią programą, leidžiančią robotui judėti aplinkoje sunaudojant kiek įmanoma mažiau energijos“, – pasakojo VGTU doktorantas.

Kembridže dirbtuvių dalyviai buvo supažindinti su naujai sukurtais „Myorobotics“ rinkiniais, kurie yra skirti atkurti ir tirti robotus ar jų dalis, remiantis biologiniais organizmais. „Galima sakyti, kad tai mokomieji rinkiniai, kurie leidžia atlikti itin rimtus darbus. Mokslininkas gali susikonstruoti tai, ko jam reikia, ir ištirti konkretų robotą. Tai nebūtinai turi būti visas robotas. Galima konstruoti atskiras galūnes, pavyzdžiui, tik ranką ar koją“, – apie plačias naujų rinkinių galimybes pasakojo M. Luneckas.

VGTU doktorantą nustebino tai, jog paties Kembridžo universiteto mokslininkai ir visi darbuotojai buvo itin draugiški, buvo lengva prieiti prie daug pasiekusių mokslininkų ar profesorių ir pasisemti patirties bendraujant kaip su senu pažįstamu ar studijų draugu.

„Lietuvos mokslo įstaigoms iš vieno geriausių pasaulio universitetų taip pat reikėtų pasimokyti paprastumo. Tačiau visa kita – žinias ir gebėjimą dirbti profesionalioje tarptautinėje aplinkoje – Lietuva tikrai turi. Po stažuotės Kembridže supratau, jog Lietuvoje yra labai daug talentingų mokslininkų. Mūsų žinių bagažas tikrai neatsilieka nuo pasaulinio lygio. Galbūt reikėtų kiek daugiau reklamos ir, manau, lengvai galėtume įsilieti į pasaulinio lygio mokslo projektus ir susikurti tiek sau, tiek Lietuvai puikią ateitį“, – pasakojo VGTU doktorantas M. Luneckas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)