113-asis elementas bus pavadintas nihoniumu, 115-asis – moskovijumi, 117 – asis tenesinu, o 118-asis – oganesonu, tvirtinama žurnale chemistryworld.com.

Šie vardai bus pateikti visuomenės vertinimui. Vertinimo ir komentarų procesas truks penkis mėnesius. Vėliau vardus Tarptautinės Grynosios ir Taikomosios chemijos sąjungos (IUPAC) turėtų patvirtinti ir pasiūlyti, kaip juos vartoti įvairiose pasaulio šalyse.

113-asis elementas buvo susintetintas Japonijos mokslininko Kosuke Morita ir jo komandos.Elementai 115 ir 117 buvo susintetinti jungtinės komandos, kurią sudarė Rusijos bei Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) mokslininkai. 115 pavadinimo darbinis pavadinimas buvo ununpentiumas (Uup), o 117 – ojo ununseptiumas (Uus). Kita jungtinė JAV Kalifornijos valstijos ir Rusijos mokslininkų komanda sukūrė 118 elementą ununostiumą (Uuo).

Pirmą kartą istorijoje pavadinimą cheminiam elementui rinko Azijos mokslininkai. Jiems patikėta suteikti vardą 113 - ajam elementui. Jis bus pavadintas nihoniumu (Nh).

UPAC komitetas rekomendavo 115 Mendelejevo lentelės elementą pavadinti „moskovijumi“ Maskvos apskrities garbei. Apie tai pranešama Jungtinio branduolinių tyrimų instituto pranešime spaudai, kuris birželio 8 d. pateko portalui „Dožd“.

„Pavadinimas „moskovijus“ atiduoda duoklę Maskvos regionui, duotas senovės Rusijos žemės garbei. Ten ir yra įsikūręs Jungtinis branduolinių tyrimų institutas, kuriam priklausančioje G. N. Flerovo vardo Branduolinių reakcijų laboratorijoje buvo atlikti eksperimentai. Jų metu buvo atrasti nauji elementai“, - patikslinama pranešime.

117 elementas pavadintas JAV valstijos Tenesio garbei, 118-asis – Rusijos branduolinės fizikos mokslininko Jurijaus Oganessiano garbei.

„Mokslininkams šių elementų atradimas reiškia daug daugiau nei olimpinis aukso medalis. Visa chemikų bendruomenė laukė to momento, kai ši eilutė bus užpildyta“, – yra sakęs Nobelio chemijos premijos laureatas ir IUPAC Neorganinės chemijos skyriaus prezidentas Ryoji Noyori.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (95)