Saulė gali pažeisti akis net ir tuo atveju, jei didžiąją dalį iš jos atkeliaujančios šviesos užstoja Mėnulis. Lygiai kaip lęšis gali sufokusuoti Saulės šviesą į vieną tašką ir įžiebti ugnį, akies lęšiukas gali sufokusuoti Saulės šviesą į vieną tinklainės tašką ir ją nudeginti. O kadangi tinklainėse skausmo receptorių nėra, regos galite negrįžtamai netekto to net nepajutę. Taigi, patarimas labai aiškus: niekuomet nežiūrėkite tiesiai į Saulę, net užtemimo metu.

Bet žiūrėti netiesiogiai galima. Geriausias ir pigiausias būdas saugiai stebėti Saulės užtemimą – pasinaudojant paprasta „pinhole“ kamera. Ją galima pasigaminti iš paprasčiausių dalykų, kuriuos rasite namie: dėžės (tiks nuo batų), nedidelio gabalėlio folijos, balto popieriaus lapo, lipnios juostos, adatos ir peilio popieriaus pjovimui. Štai kaip pasigaminti Saulės stebėjimo įrangą:

1. Dėžėje netoli briaunos išpjaukite nedidelę (maždaug 2-3 cm skersmens) skylutę.

2. Lipnia juosta pritvirtinkite foliją prie išpjautosios skylės kraštų taip, kad ji būtų visiškai uždengta.

3. Adata pradurkite mažą skylutę folijos centre.

4. Dėžės viduje, ant priešingos sienelės nei išpjovėte skylutę, lipnia juosta priklijuokite balto popieriaus lapą. Popieriaus padėtis turo būti tokia, kad per skylutę į dėžę patenkanti šviesa kristų ant popieriaus. Popierius ir bus ekranas, kuriame stebėsite Saulės užtemimą.

5. Išpjaukite maždaug 2-3 centimetrų skylę netoli „ekrano“ (balto popieriaus lapo) šoninėje dėžės sienelėje – tai bus stebėjimo skylė, per kurią stebėsite popierių. Jos padėtis turi būti tokia, kad žiūrėdami kampu matytumėte popierių dėžės viduje.

Atėjus užtemimo laikui batų dėžę laikykite taip, kad šviesos kryptis būtų lygiagreti tiesei, sudaromai folija uždengtos skylutės ir balto popieriaus ekrano. Stovėkite taip, kad žiūrint pro stebėjimo skylutė matytumėte mažą šviesos rutuliuką ekrane – tai yra Saulės atvaizdas. Užtemimo metu matysite kaip Saulės diską uždengia Mėnulis.

Jeigu norite sužinoti, kuriose vietose ir kuriuo metu bus matomas išskirtinio grožio Saulės užtemimas, apsilankykite svetainėje „timeanddate.com“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)