Karalius Ričardas III žuvo Bosvorto mūšyje 1485 metų rugpjūčio 22 dieną. Jo palaikai dingo, kai XVI amžiuje buvo nugriauta jo laidojimo vietoje stovėjusi bažnyčia. Tačiau archeologai 2012 metais patvirtino, kad po automobilių stovėjimo aikštele Lesterio mieste atkastas skeletas yra Ričardo III.

Lesterio universiteto ekspertai pranešė, kad karalius patyrė 11 sužalojimų prieš mirtį, iš kurių trys galėjo būti mirtini. Į pagalbą pasitelktos modernios technologijos siekiant nustatyti ant 500 metų skeleto išlikusius sužalojimus bei tuomet naudotus viduramžių ginklus.

Tyrimo išvados, paskelbtos žurnale „The Lancet“, rodo, kad Ričardas III patyrė devynis sužalojimus kaukolėje, o likusiame skelete - du. Pasak mokslininkų, trys iš šių sužalojimų „galėjo sukelti staigią jo mirtį“.

Tyrimo autorė ir profesorė Sarah Hainsworth teigė: „Ričardo sužalojimai leidžia spręsti apie ilgą ataką arba kelių užpuolikų, apsiginklavusių vėlesniojo viduramžių periodo ginklais, ataką. Žaizdos skelete rodo, kad jis buvo be šalmo, o tai, kad ant rankų nėra sužalojimų, leidžia spėti, kad jis mirties metu buvo šarvuotas“.

Pasak Guy'aus Rutty iš Rytų Midlendo patologijos skyriaus, dvi mirtinas žaizdas galvoje galėjo palikti kardas arba ilgakotis ginklas kaip alebarda.

Karaliui Ričardui III buvo 32-eji, kai jis mirė 1485 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)