Koks cheminis procesas svarbiausias gaminant vyną? Iš kur atsiranda žaibas? Kaip mūsų akys atpažįsta spalvas? Šiuos ir kitus mokslo reiškinius „Šlovės laboratorijos“ dalyviai bandys paaiškinti taip, kad suprastų kiekvienas. Konkurso nugalėtojas atstovaus Lietuvą tarptautiniame „Šlovės laboratorijos“ konkurse, kuris birželį vyks Jungtinės Karalystės Čeltenhamo mokslo festivalyje. Praėjusių metų nacionalinio konkurso laimėtoja medicinos doktorantė Violeta Araminaitė šiame konkurse pateko tarp dešimties geriausių pasaulio mokslininkų. Savo favoritą balsuodami išrinks ir žiūrovai.

„Prieš keliasdešimt metų mokslo komunikacijos paskirtis buvo tiesiog pateikti faktą. Šiais laikais paskirtis išsiplėtė: turime visuomenei pagrįsti mokslinių tyrimų rezultatus, kad ji darytų sprendimus, remdamasi ne gandais, ne suinteresuotų grupių pametama dezinformacija, bet patikrintomis mokslo žiniomis ir išvadomis, - sakė „Šlovės laboratorijos“ konkurso komisijos narys dr. Gintaras Valinčius. - Pavyzdžiui, 2013 metų „Šlovės laboratorijos“ laimėtoja su labai subtiliu humoru įrodė, kad mokslas nepalaiko daugelio teiginių, remiantis kuriais vartotojams reklamuojant bandomas parduoti vanduo, kurio savybės nėra geresnės nei įprastas krano vanduo.“

Konkurse dalyvauja tiksliųjų ir medicinos mokslų studentai, mokytojai ir dėstytojai iš įvairių Lietuvos universitetų. Jų pasirodymus vertins mokslininkų ir komunikacijos profesionalų komisija, kurioje – VU Biochemijos instituto Bioelektrochemijos ir biospektroskopijos skyriaus vedėjas doc. dr. Gintaras Valinčius, KTU Fundamentaliųjų mokslų fakulteto Fizikos katedros habilituotas fizinių mokslų daktaras prof. Arvaidas Galdikas, žurnalo „Verslo klasė“ redaktorius Aurelijus Katkevičius ir VDU Kauno botanikos sodo direktorė ir Biochemijos ir biotechnologijų katedros profesorė, gamtos mokslų daktarė Vida Mildažienė.

„Lietuvoje „Šlovės laboratoriją“ organizuojame jau ketvirtus metus. Kasmet jaučiame vis didesnį ir mokslininkų, ir žiūrovų susidomėjimą. Džiaugiamės, kad ne vienas mūsų projekte dalyvavęs mokslininkas tęsia mokslo komunikacijos darbus rašydami straipsnius į populiarią spaudą, kalbėdami viešai. Kiekvienas jų žingsnis šia kryptimi yra prasmingas, nes leidžia praverti duris į gana uždarą mokslininkų pasaulį ir pasidalinti jų žiniomis su visuomene“, - sakė Britų tarybos „Šlovės laboratorijos“ konkurso vadovė Danguolė Kiznienė.

Ji pridūrė, kad žiūrovai renginį vėliau galės pamatyti per televiziją arba internetu: „Šlovės laboratorija“ tapo mokslo švente, kuri sudomina vis didesnę ir įvairesnę publiką. Šiais metais „Šlovės laboratorijos“ finalo populiarumas taip išaugo, kad baiminamės, jog gali nutikti taip, kad ne visi žiūrovai tilps į salę. Netilpusieji ir visi, kurie neturės galimybės šeštadienį pamatyti finalo gyvai, kviečiami jo įrašą žiūrėti birželio 15 d. TV kanalu „LRT Kultūra“ bei LRT.lt Mediatekoje“, - sakė D. Kiznienė.

„Šlovės laboratorijos“ konkurso Lietuvoje nugalėtojas bus apdovanotas kelione į tarptautinį konkurso finalą Čeltenhame, JK, kuriame varžysis dalyviai iš 24 pasaulio šalių. Publikos simpatijų laimėtojui bus įteiktas „Probiosan laboratory“ įsteigtas prizas: televizorius „Philips“. Visiems konkurso finalininkams knygų rinkinius padovanos negrožinės literatūros ir verslo knygų leidykla „Eugrimas“.

Renginys vyks šį šeštadienį, gegužės 24 d. 12 valandą Nacionalinėje dailės galerijoje Vilniuje. Vietų skaičius ribotas. Norintys stebėti pasirodymus kviečiami paskubėti užsiregistruoti adresu www.famelab.lt. Renginio įrašą bus galima pasižiūrėti birželio 15 d. „LRT Kultūra“ TV kanalu ir LRT.lt Mediatekoje.

Projekto iniciatorius – Britų taryba Lietuvoje. Partneris – Vilniaus universitetas. Informaciniai partneriai – LRT, Delfi, „National Geographic“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)