Vykdant neaiškias transakcijas netikėtai išnyksta milijardai rublių. Statybos projektai stagnuoja.

Vien per 2014 metus „Roskosmos“ pridarė finansinių pažeidimų, kurių bendra vertė – 92 mlrd. rublių (1,68 mlrd. eurų), skelbia Rusijos viešojo sektoriaus išlaidų kontrolės agentūra.

Audito biuro vadovė Tatjana Golikova sakė, kad manomai netinkamai panaudotų lėšų mastas ją iš pradžių šokiravo.

„Iš pradžių negalėjau patikėti savo inspektorių išvadomis“, – skaitydama kasmetinį pranešimą Rusijos Dūmai sakė vyriausioji šalies auditorė.

Didžiausias „Roskosmos“ skaudulys – kosmodromo „Vostočnyj“ statybos. Naujoji raketų paleidimo aikštelė Rusijos rytuose pagal pradinį planą turėjo pradėti veiklą iki šių metų pabaigos, o pirmosios pilotuojamos misijos iš šio kosmodromo turėjo kilti jau 2018 metais.

Tačiau dėl finansavimo problemų ir įtariamos korupcijos realybė ir planai išsiskyrė. T. Golikova sakė, kad statybų kaštai išsipūtė 20 procentų. Tiriant korupcinius kaltinimus pradėtos kelios baudžiamosios bylos.

Rusijai kosmodromas „Vostočnyj“ yra gyvybiškai svarbus. Dabar pagrindinė šios šalies kosminių paleidimų infrastruktūra yra dar sovietinių laikų Baikonūro kosmodrome, Kazachstane

„Roskosmos“ reputacijos nepuošia ir per šį mėnesį prarastos dvi raketos. Nepilotuojama krovininė kapsulė, turėjusi nugabenti atsargas TKS astronautams, sudegė atmosferoje, o „Proton-M“ raketa-nešėja, turėjusi į kosmosą iškelti Meksikos ryšių palydovą, jį nugabeno tik iki Sibiro platybių.

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas pareiškė, kad šios nelaimės – tai visos kosmoso pramonės chroninės korupcijos pasekmė.

„Kai egzistuoja toks moralinio puvimo lygis, nereikia stebėtis tokiomis dažnomis avarijomis“, – sakė už aeronautikos ir kosmonautikos sektorių atsakingas D. Rogozinas.

Ekonominė krizė stipriai pakoregavo Rusijos kosminės programos finansavimą. Kovą „Roskosmos“ finansavimas ateinančiam dešimtmečiui buvo sumažintas net 35 procentais, iki 2 trilijonų rublių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (164)