Planuojama naudoti automatiškai veikiančius erdvėlaivius ir iš pro Žemę reguliariai praskriejančių asteroidų išgauti raketų kurą bei vertingas iškasenas, kaip auksas ir platina. Vienas iš bendrovės „Planetary Resources Inc.“ įkūrėjų prognozuoja, kad tai padaryti pavyks iki 2020 metų.

Pirmas daugybę milijonų kainuosiančio plano etapas, kuris truks nuo 18 iki 24 mėnesių, yra paleisti pirmuosius privačius teleskopus. Jais bus ieškoma tinkamų asteroidų.

Keletas su projektu nesusijusių mokslininkų sakė, kad labai susidomėjo šiuo planu, bet jį vertina skeptiškai. Anot jų, projektas labai drąsus, sudėtingas ir brangus. Mokslininkams sunku suprasti, kaip tai galėtų atsipirkti, net kai platinos ir aukso uncijos kaina yra beveik 1,6 tūkst. JAV dolerių. Palyginimui: planuojama JAV Aeronautikos ir kosmoso agentūros (NASA) misija į Žemę pargabenti dvi uncijas asteroido uolienų kainuos apie milijardą JAV dolerių.

Kita vertus, naudingas iškasenas iš asteroidų išgauti sugalvoję verslininkai jau gerokai pasipelnė iš kitų su kosmosu susijusių verslų. Bendrovės įkūrėjai Ericas Andersonas ir Peteris Diamandis yra kosmoso turizmo pradininkai, o P. Diamandis bendrovė siūlo lėktuvų skrydžius, kurių metu galima patirti nesvarumo būseną.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)