Į klausimus apie šį daug diskusijų keliantį produktą atsako AB „Kauno Grūdai“ greitai paruošiamų makaronų gamybinio padalinio vyriausioji technologė Asta Žemaitienė. Specialistė pasakojo, kad greitai paruošiamų makaronų receptūras kuria jau beveik trejus metus, nuo tada kai kompanija Kėdainiuose atidarė fabriką. Pasak specialistės, Lietuvoje greitai paruošiami makaronai kuriami vadovaujantis pasauliniais standartais. „Dalyvaujame parodose ir nuolatos konsultuojamės su pasaulyje pripažintais specialistais, giliname savo žinias, kad pagamintume aukščiausios kokybės produktus“, - sakė Asta Žemaitienė.

Iš ko ir kaip gaminami greitai paruošiami makaronai?

Dažnai girdime žmones sakant, kaip maistas iš viso gali būti valgomas, jei jis pakeičia savo išvaizdą (t. y. išsipučia) užpylus vandeniu ir galioja beveik metus. Vyriausioji AB „Kauno Grūdai“ greitai paruošiamų makaronų gamybinio padalinio technologė pasakoja, kad greitai paruošiamų makaronų gamybos procesas susideda iš keleto etapų: visų pirma, pagal atitinkamą, iš anksto nustatytą receptūrą, yra paruošiamas prieskonių mišinys, kuris supakuojamas į mažus pakelius. Specialiais įrengimais sumaišoma tešla makaronams, kurių gamybai naudojami aukščiausios rūšies lietuviški kvietiniai miltai. Sumaišyta tešla keliauja į kočiojimo aparatą, čia ji yra išploninama iki tam tikro storio, tada formuojami makaronai. Suformuoti makaronai išverdami garuose ir apkepami aliejuje.

Pagaminti makaronų briketai fasuojami į skirtingo dizaino pakuotes kartu su anksčiau paruoštais prieskonių pakeliais, o tada tokios pakuotės dedamos į dėžes. „Taip pagaminti makaronai jau yra visiškai paruošti vartojimui. Juos drąsiai galite valgyti sausus vos tik išsiėmę iš pakelio arba užpylę karšto vandens ar net keletą minučių pavirę karštame vandenyje“, - apie greitai paruošiamų makaronų savybes papasakojo technologė pridurdama, kad kokybė užtikrinama kiekviename gamybos etape. Nuolatos visos gamybos metu imami mėginiai, sudedamosios dalys ir jau paruošti prieskonių mišiniai, kuriems kai kurie žmonės yra ar gali būti alergiški (pvz.: salierui, garstyčioms ar pieno produktams), griežtai laikomi jiems skirtoje patalpoje ir gamyba vykdoma atskirai.

Mitai apie šiame produkte esančius konservantus ir druską

Vyriausioji technologė paprašyta pakomentuoti visuomenėje įsigalėjusius mitus apie greitai paruošiamuose makaronuose viršijamą dienos druskos kiekį ar dedamus konservantus sakė, kad realybė yra visai kitokia nei žmonės kartais įsivaizduoja. „Greitai paruošiamuose makaronuose nėra daugiau „E“, nei kituose mūsų kasdien vartojamuose produktuose. Gamybą kontroliuoja maisto ir veterinarijos tarnyba, įvairūs Lietuvos ir Europos Sąjungos reglamentai, taip pat pasaulinės kokybės sertifikatus suteikiančios agentūros bei užsakovai, kurie nuolatos atlieka auditą ir stebi tiek receptūrų kūrimą, tiek gamybą.

Jei greitai paruošiamus makaronus gamintume netinkamai, tikrai jų negalėtume nei parduoti Lietuvoje, nei eksportuoti į įvairias pasaulio šalis, o dabar eksportuojame net 95 proc. savo pagamintų makaronų ir jų kiekis tik auga“, - kalbėjo specialistė. Ji pabrėžė, kad vartotojai, rinkdamiesi šį produktą atkreiptų dėmesį į jo sudėtį ir pasirinktų tik pagamintus Europos Sąjungoje, nes tik tokių produktų kokybė yra užtikrinama.

Technologė pasakojo, kad pačių makaronų pagrindinės sudedamosios dalys yra kvietiniai miltai, vanduo ir aliejaus, o skonį suteikia atskirai pridedamas prieskonių pakelis. Šis pakelis yra optimalus, pritaikytas naudoti tam tikram kiekiui makaronų, užpiltų ant pakuotės nurodytu vandens kiekiu.

„Vieni žmonės valgo sūriau, kiti mėgsta prėskesnį maistą, tai pridedamas prieskonių mišinys subalansuotas taip, kad tiktų kiekvienam. Jei žmogus nemėgsta intensyvaus sultinio skonio, jis tuomet turėtų prieskonių, tiesiog, užsibarstyti mažiau“, - sakė vyriausioji technologė.

Ji taip pat pridūrė, kad druska žmogaus organizmui – būtina. Jos trūkstant, sutrinka kūno skysčių (kraujo, ašarų, prakaito, seilių) gamyba, organizme mažėja kalcio, kuris būtinas nagams, plaukams ir kaulams. Natrio reikia organizmo audiniams augti, formuotis ir atsinaujinti.

Kiekvienos šeimininkės naudojami prieskoniai greitai paruošiamų makaronų sultinyje

Asta Žemaitienė siūlo greitai paruošiamų makaronų nepaversti siaubais nepelnytai. Visiems juose dedamiems priedams yra griežtai nustatytos maksimalios ribos, kurių kiekvienas gamintojas privalo laikytis ir nuolat produktus tikrinti laboratorijoje.

„Greitai paruošiamų makaronų prieskoniams naudojame natūralų prieskonį - ciberžolę, kuri sultinį nudažo gražia geltona spalva, rudai jautienos ar grybų skonio spalvai išgauti dedame karamelizuotą cukraus sirupą, o norėdami pagaminti aštrius skonius, įberiame paprikos miltelių“, - greitai paruošiamų makaronų gamybos subtilybes atskleidė technologė.

Specialistė taip pat paminėjo, kad su kolegomis yra sukūrusi greitai paruošiamus makaronus „Dorea“, kurių gamyboje nenaudojami konservantai ir skonio stiprikliai. Juose gliutamo rūgštis, dėl kurios visuomenė yra įsibaiminusi, susidariusi tik natūraliai iš žolelių ir daržovių. Sultinio skoniai sukurti naudojant prieskonius, kuriuos Lietuvoje į patiekalus beria kiekviena namų šeimininkė.

„Į greitai paruošiamus makaronus nereikia žiūrėti tik kaip į greitą, nenaudingą maistą, juos galima suberti į jau pakaitintą sultinį ir kelias minutes pavirti, pridėti vištienos šlaunelių ar šių metinių grybų ir turėsite fantastišką sriubą, o makaronai virti tokiu būdu įgaus visai kitokį skonį ir tekstūrą“, - receptu pasidalijo Asta.

Yra toks pasakymas, kad viena vertus, mes žinome nedaug dalykų, kita vertus, teigiame daug daugiau dalykų negu žinome. Gyvenime viskas būtų paprasčiau, jei viskas vyktų atvirkščiai.