Vienas iš Vilniuje lapkričio 6-8 dienomis vyksiančio renginio „ICT2013: Create, Connect, Grow“ („Informacinės ir ryšio technologijos 2013: kurti, jungti, augti“) svečių, JAV mokslininkas ir knygų autorius Davidas Brinas sako, jog varomuoju žmonijos varikliu tūkstančius metų buvęs susisiekimas reikšmės nepraras ir tolimoje ateityje.

„Prigimtinis žmogaus smalsumas neatskiriamas nuo noro atrasti, siekti, judėti. Jis buvo varomasis pasaulio tyrimo variklis, na, o dabar smalsumo varomas žmogus drąsiai siekia kosmoso platybių“, - pasakoja D. Brinas.

Efektyvesnio susisiekimo link

Mokslininko teigimu, ne atsitiktinai pirmasis žmogaus ir ateities technologijų susidūrimas šiandieniniame pasaulyje įvyksta transporto srityje. Automobiliai, pažangūs traukiniai ir mažiau kuro naudojantys, daugiau keleivių gebantys gabenti lėktuvai užtikrintai užima savo pirmtakų vietas.

Rugpjūčio viduryje vienas iš technologijų inovatorių, to paties pavadinimo elektromobilį gaminančios bendrovės „Tesla“ įkūrėjas Elonas Muskas pasauliui pristatė spartaus ateities traukinio viziją. Konceptualaus „Hyperloop“ projekto tikslas – padidinti Jungtinių Valstijų keleivių pergabenimo žemės transportu efektyvumą, kuris gerokai nusileidžia Europos ir Azijos transporto tinklams.

„Hyperloop“ keleiviai aliuminėse kapsulėse keliautų virš žemės pakeltu uždarų vamzdžių tinklu. Be to, sistema pati save aprūpintų energija - ją gamintų ant vamzdžių įrengti saulės elementai, kurių galios pakaktų ne tik keleivių kapsulių judėjimui, bet ir „Hyperloop“ sistemos mazgams aprūpinti. Futuristinėje vizijoje teigiama, kad keleiviai naujoje sistemoje galėtų judėti iki 1000 kilometrų per valandą greičiu.

„Kadaise JAV geležinkelių baronai nestokojo drąsos plėsdami visą šalį apimantį tinklą. Nejaugi mes, technologiškai pažangi visuomenė, negalime atnaujinti susisiekimo stuburo, paversti viziją realybe?“, - klausia JAV patirtį „ICT 2013“ dalyviams pristatysiantis akademikas.

Ateities kryptis – kosmosas

David Brin teigimu, vienas didžiausių transporto sektoriaus plėtros stabdžių visame pasaulyje – istoriškai valstybinis infrastruktūros valdymas ir itin griežtas sektoriaus reguliavimas.

„Pažvelkime, kas nutiko liberalizavus kosmoso kelionių reguliavimą. Gabenti į Žemės orbitą keleivius planuoja ne viena bendrovė, tuo tarpu kompanijos „SpaceX“ vizija siekia dar toliau – jie planuoja jau sėkmingai su Tarptautine kosmoso stotimi susijungusią „Dragon“ kapsulę ateityje naudoti kelionėms į Marsą“, - pasakoja konsultuoti JAV Nacionalinę aeronautikos agentūrą (NASA) konsultavęs specialistas.

Taikomosios fizikos magistro ir kosmoso filosofijos daktaro laipsnį turintis Deividas Brinas - vienas žinomiausių moderniųjų laikų ateities vizionierių ir mokslinės fantastikos knygų autorius. Jo literatūros kūriniai įvertinti prestižiniais „Hugo“, „Locus“ ir „Nebula“ apdovanojimais. Laisvu nuo mokslo ir rašytojo veiklos laiku specialistas konsultuoja JAV Gynybos departamentą, Centrinę žvalgybos agentūrą bei privačias kompanijas – „Google“, SAP, „Procter&Gamble“. D. Brinas yra Etikos ir besivystančių technologijų instituto narys.

Efektyvaus susisiekimo Žemėje ir begalinėje kosmoso erdvėje technologijos – tik viena iš daugelio temų, aptariamų lapkričio 6-8 dienomis Vilniuje vyksiančiame didžiausiame Europos informacinių ir ryšių technologijų (IRT) renginyje „ICT2013: Create, Connect, Grow“ („Informacinės ir ryšio technologijos 2013: kurti, jungti, augti“), kuriame dalyvaus apie 5,5 tūkstančių dalyvių iš viso pasaulio. ICT2013 – tai vienas reikšmingiausių pirmininkavimo ES Tarybai renginių, organizuojamas Susisiekimo ir Užsienio reikalų ministerijų kartu su Europos Komisija (EK) ir Rytų Europoje vyksiantis pirmą kartą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)