„Dabar mus tenkina tai, kad grėsmės visuomenės sveikatai nėra, tačiau tyrimas tęsiasi“, - sakė Federalinio tyrimų biuro (FTB) darbuotojas Steve‘as Siegelis.

Pelės, užkrėstos Yersinia pestis bakterijomis, buvo tiriamos Visuomenės sveikatos tyrimų institute atliekant eksperimentus su vakcina. Institutas, kuriame per metus gyvena apie 10 000 pelių, šiame eksperimente naudojo 24 graužikus. Aštuonios pelės buvo nevakcinuotos, aštuonios vakcinuotos geriausia šiuolaikine vakcina, o likusioms užkrėstosioms pelėms buvo sušvirkšta eksperimentinės vakcinos. Po vieną pelę dingo iš kiekvienos eksperimento grupės, jų pasigesta prieš dvi su puse savaitės.

Yra daug galimų paaiškinimų. Graužikai galėjo būti pavogti arba netyčia sudeginti su kraiku iš narvelių. Netgi įmanoma, kad jos viena kitą suėdė, nes žinoma, kad maru sergančios pelės taip kartais elgiasi. Instituto direktorius Davidas Perlinas pripažino vagystės galimybę, bet sakė, kad, jo manymu, labiau tikėtina, jog tai yra „sąžininga klaida“.

Kai kuriais vertinimais, JAV teritorijoje su maru ir vakcinomis nuo maro atliekamų eksperimentų kiekis patrigubėjo po 2001 metų rugsėjo 11 d. teroristų atakos. O tai reiškia, kad visoje šioje valstybėje pasklidę daugiau maru užkrėstų gyvūnų, kurie taip pat gali pradingti.

Tačiau ekspertus nustebino tai, kad tokios pelės galėtų pradingti. Maro tyrimai vyksta griežto saugumo sąlygomis, 3 biosaugumo lygio (iš 4 galimų) laboratorijose. D.Perlinas sakė, kad visa laboratorija nuolat stebima vaizdo kameromis.

„Per visą gyvenimą apie panašų incidentą dar nėra tekę girdėti“, - sakė Londono Higienos ir tropinės medicinos mokyklos mokslininkas Brendanas Wrenas, padėjęs sudaryti maro bakterijų genų seką.

„Ligų kontrolės centras, bendradarbiaudamas su FTB ir vietiniais pareigūnais, stengiasi išsiaiškinti, kas įvyko“, - sakė centro atstovas spaudai Vonas Roebuckas.

Jei pelės iš tiesų pabėgo iš laboratorijos, jos turėjo labai greitai žūti dėl ligos. Nemanoma, kad per kelias dienas suyrančios graužikų liekanos keltų grėsmės sveikatai.

B.Wrenas pažymėjo, kad maro bakterijų pasklidimas aplinkoje nėra toks jau neįprastas dalykas, kaip mano žmonės. Y.pestis bakterijos randamos daugelyje JAV dalių, šalies pietvakariuose maru kartais suserga voverės.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, kasmet pasaulyje maru suserga 1000-3000 žmonių. Ligą galima efektyviai gydyti antibiotikais.

Infekciją iš graužikų žmonėms paprastai perduoda blusos, bet taip pat įmanomas užsikrėtimas ir įkvėpus graužiko iškvėpto oro.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją