Buvo tikima, kad Mėnulis yra objektas, turintis išskirtinių jėgų, kad jo gravitacinė galia gali Žemei daryti įtaką ir nulemti pokyčius joje. Naujausi tyrimai šias idėjas patvirtina.

Vašingtono universiteto (JAV) tyrėjai atrado, kad Mėnulis turi įtakos kritulių kiekiui. Mokslininkai taip pat pabrėžia, kad įtaka kritulių kiekiui yra minimali.

„Kiek žinau, tai yra pirmasis tyrimas, kuris įtikinamai susiejo Mėnulio įtaką su krituliais“, - teigė vienas studijos autorių Tsubasa Kohyama, nors mintis apie Mėnulio ir kritulių ryšį nėra nauja: pirmą kartą ši idėja svarstyta 1847 m., stebint Mėnulio fazes ir kritulių kiekį.

Mokslininkai tyrė atmosferos bangas – ar atmosferos pokyčius, tokius kaip oro slėgis, temperatūra. Tyrimo metu jie pastebėjo reguliarius, tačiau nepaaiškinamus oro slėgio svyravimus. Tada jie surinko daugiau duomenų ir galiausiai priėjo prie išvados, kodėl tie virpesiai nuolat kartojasi. Studijoje jie tvirtina, kad Žemės paviršiaus oro slėgis dalinai priklauso nuo Mėnulio padėties.

Mokslininkų aprašyti atmosferos pokyčiai prisideda prie kritulių kiekio žemėje.

T. Kohyama ir kiti tyrėjai dvejus metus sekė šį fenomeną. Jie išanalizavo 15 m. NASA ir Japonijos tropinių atogražų miškų misijos satelito duomenis nuo 1998 m. iki 2012 m. bei aptiko, kad Mėnulio pozicija turi įtakos lietaus kiekiui. Įtakos mastai, tvirtinama, yra menki – vos 1 proc.

Planuojama, kad tyrimai vyks ir toliau: bus bandoma atsakyti į klausimą, ar kritulių kiekiui įtakos turi skirtingos Mėnulio fazės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)