Prieš dvejus metus virš Rusijos Čeliabinsko miesto sprogęs meteoritas pirmąkart buvo pasvertas praėjusių metų lapkritį – Rusijos Mokslų akademijoje nustatyta, kad jo svoris yra 473 kilogramai, rašo themoscowtimes.com

Bet šios savaitės pirmadienį didelio tikslumo elektroninėmis svarstyklėmis tris kartus vėl pasvėrus meteoritą Čeliabinsko regioniniame istorijos muziejuje gauti visiškai kitokie rezultatai – tarp 505 ir 510 kilogramų su 1 kg paklaidos galimybe.

Kol kas nėra žinoma, ar meteorito fragmento svoris iš tiesų auga, ar jo augimo priežastis yra svarstyklių netikslumai arba matuotojų klaidos.

Pietų Uralo regiono geologas ir mineralologas Sergejus Kolisničenka muziejaus svetainėje teigė, kad tikslaus meteorito svorio žinojimas mokslininkams būtų labai naudingas.

„Remdamiesi tiksliu svoriu galėtume tiksliau apskaičiuoti, kaip meteoritas savo irimo metu elgėsi atmosferoje. Ši informacija bus naudinga prognozuojant ateities asteroidų kritimo į Žemę trajektoriją“, - sakė geologas.

Dangaus kūno fragmentas 2013 metų spalį buvo išžvejotas iš Čebarkulio ežero, esančio maždaug 70 km į vakarus nuo Čeliabinsko. Fragmentas būtų dar sunkesnis, jei jo traukimo metu nuo jo nebūtų atskilusios dvi stambios dalys.

Mažesnis meteorito fragmentas dabar eksponuojamos Maskvoje, „Pirmykštės Rusijos“ gamtos festivalyje. Jį galėjo pamatyti ir 2014 m. Sočio olimpinių žaidynių lankytojai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)