Ocean Explorer“ mano, jog jų rastas objektas gali būti nacių ginklas prieš priešo povandeninių laivų flotilę, Baltijos jūros dugne atsidūręs Antrojo pasaulinio karo metais. Sonarų duomenys rodo, kad 3 metrus nuo dugno pakilęs grybo pavidalo objektas su disko formos kepure, kurios skersmuo, kaip paaiškėjo – 60 metrų, o „storis“ – 7,5 metro, gali būti britų ir sovietų povandeninius laivus klaidinusio ginklo povandeninis pagrindas.

Toks ginklas būdavo gaminamas iš vielos tinklo, kuris klaidindavo priešo povandeninių laivų radarus, todėl šie laivai dažniau atsitrenkdavo į kliūtis. Šio ginklo klaidinimo efektas prilygsta švyturių išjungimui pakrantėse, dėl ko laivų kapitonai praranda galimybę tamsoje pamatyti krantą ir gali užplaukti ant seklumos.

Buvęs Švedijos jūrų pajėgų karininkas, Antrojo pasaulinio karo ekspertas Andersas Autellusas narams paaiškino, jog Baltijos dugne rasta struktūra galėjo būti antiradaro įrenginio, skirto apsunkinti britų ir rusų povandeninių laivų manevravimą, pagrindas.

Didžiulis plieno ir betono statinys gali tapti vienu iš svarbiausių karinių istorinių radinių per pastaruosius metus. Anot A. Autelluso, objektą turėtų gaubti dvigubas betono karkasas, sutvirtintas vielos tinklu. Jo paskirtis – klaidinti povandeninius laivus. A. Autelluso tvirtinimu, panašius objektus jūros dugnuose įrenginėdavo ir britai. Tai gali paaiškinti, kodėl prisiartinus prie objekto narams ėmė streikuoti nėrimo kompiuteriai ir elektros energijos tiekimo sistemos.

Eksperto aiškinimu, „ši Baltijos jūros sritis vokiečių karo strategams buvo gyvybiškai svarbi, nes šiuo jūros keliu iš Švedijos buvo gabenamos svarbios dalys nacistų karinei technikai. Be jų Vokietijos kariuomenė būtų seniai sustojusi“.

„Panašu, jog tai – vienas iš logiškiausių paaiškinimų tam, ką mes suradome Baltijos dugne, – sutinka vienas iš „Ocean Explorer“ narų Stefanas Hogebornas. – Šis objektas guli tiesiai po labai svarbiu jūros keliu. Jis turėtų nežmoniškai daug sverti – vien betonas ir plienas. Kiti tame Baltijos jūros regione buvę nacistų priešpovandeniniai įrenginiai nebuvo tokie dideli.“

Rasto objekto tyrinėjimus „Ocean Explorer“ tęs toliau.