Rugpjūčio 15-osios dieną dėl stipraus žybsnio Saulėje į kosminę erdvę, kuris buvo užfiksuotas rugpjūčio 12 d. naktį, kilo magnetinė audra, kuri pasiekė ir Lietuvą. Šis žybsnis į kosminę erdvę išsviedė didelį energijos plazmos debesį, kuris šeštadienio vidurdienį pasiekė Žemę ir sujaukė mūsų planetos magnetinį lauką.

Magnetinė audra turėjo įtakos tam, kad ryškiame žvaigždėtame rugpjūčio danguje, kuriame gausu žybsinčių Perseidų meteorų, pasirodė ir itin retas reiškinys – Šiaurės pašvaistė.

Siūlome pasigrožėti skaitytojo Nerijaus Lukošius iš Skuodo raj. atsiųstomis nuotraukomis.

Tiesa, ne visose vietose Šiaurės pašvaistę galima buvo įžiūrėti plika akimi. Kad pavyko užfiksuoti šį reiškinį Kėdainiuose, DELFI fotografas Šarūnas Mažeika įsitikino tik įkėlęs nuotraukas į kompiuterį:

Šiaurės pašvaistę Lietuvoje galima buvo pamatyti ir šių metų kovo 17 d., kuomet buvo kilusi stipri magnetinė audra. Šį reiškinį Lietuvoje galima išvysti itin retai.

Arčiausiai Lietuvos Šiaurės pašvaistė geriausiai matoma iš Jukkasjärvi apylinkių šiaurės Švedijoje, Tromsø apylinkių šiaurės Norvegijoje, Skibotn apylinkių šiaurės Norvegijoje, Reykjavik apylinkių, Islandijoje. Šiose vietovėse net įrengiami specialūs viešbučiai, skirti stebėti Šiaurės pašvaistę. Šiaurės arba kitaip dar vadinama Poliarinė pašvaistė – nepaprastai įspūdingas gamtos reiškinys, kurį visu grožiu galima išvysti tik keliose Šiaurės šalyse.

Be Šiaurės pašvaistės grožio, rugpjūtį Lietuvos danguje galima buvo stebėti meteorų perseidų lietų, kuris taip pat atrodė įspūdingai. Rugpjūčio 13-osios naktį dangų nuo Dubingių piliakalnio, nuo 11 val. vakaro iki 1 val. nakties, fotografavo DELFI fotografas Šarūnas Mažeika.

Jei užfiksavote šį dangaus reiškinį ir norite pasidalinti įspūdžiais, nuotraukas siųskite į pilieciai@delfi.lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)